Atacul din Tel Aviv se înscrie într-un șir misterios de incidente nerevendicate de vreo grupare anti-israeliană

Foto: Twitter
Foto: Twitter
8 aprilie 2022, 10:53

Incidentul de joi a avut loc la zece zile după un atac armat în Bnei Brak, un oraș aflat la est de Tel Aviv, în care un atacator palestinian a ucis trei israelieni și doi ucraineni.

Iar acest episod survenise la doar două zile după un alt atac armat în care doi cetățeni arabi ai Israelului, înarmați cu arme automate, au împușcat mortal doi ofițeri de poliție în orașul costier Hadera.

Șirul de atacuri mortale a început pe 22 martie, când un atacator a înjunghiat trei persoane și a lovit pe alta cu mașina într-un oraș din sudul Israelului, ucigându-i pe toți patru. Înainte de acest incident,  mai avuseseră loc, în decurs de o săptămână, alte două atacuri neletale prin înjunghiere la Ierusalim.

Apariția armelor de foc, un nou pattern

Cele mai multe atacuri din ultimii ani au fost efectuate cu arme albe (în special cuțite), de aceea apariția armelor de foc constitute o preocupare deosebită pentru oficialii de securitate, deoarece implică un nivel neobișnuit de planificare și resurse, relatează The New York Times.

Contextul recentelor atacuri variază. Trei dintre atacatori erau cetățeni arabi ai Israelului, fiind suspecați de sprijin pentru Statul Islamic. Gruparea jihdasită care nu face parte din mișcarea naționalistă palestiniană.

În ceea ce îi privește pe cei doi bărbați înarmați din Tel Aviv și Bnei Brak, aceștia erau palestinieni din zona Jenin, din partea de nord a Cisiordaniei ocupate. Unul dintre ei, ucigaulș din Tel Aviv, nu avea un istoric de activitate militantă, au declarat oficialii israelieni, potrivit The New York Times. Celălalt, atacatorul din Bnei Brak, executase anterior 30 de luni într-o închisoare israeliană pentru planificarea unei omucideri.

Nicio grupare militantă palestiniană nu a revendicat responsabilitatea pentru vreunul dintre atacuri, dar unele grupuri, inclusiv Hamas, gruparea militantă islamistă cu sediul în Fâșia Gaza, au aplaudat atentatele, declarând că sunt un răspuns firesc la ocupația israeliană.

Israelul a ocupat Cisiordania din 1967 și, împreună cu Egiptul, a impus o blocadă asupra Fâșiei Gaza începând cu 2007.

În timp ce Autoritatea Palestiniană gestionează aproximativ 40% din Cisiordania, armata israeliană continuă să efectueze raiduri zilnice chiar și în zonele conduse de palestieni, iar Israelul operează un sistem de justiție pe două niveluri în teritoriu – unul pentru coloniștii israelieni și unul pentru palestinieni.

Context

Un atacator a deschis focul asupra clienţilor dintr-un bar de pe strada aglomerată Dizengoff, a spus poliţia. Presa locală a relatat că cele mai multe dintre victime sunt tineri de 27 şi 28 de ani.

„Teroristul care a comis atacul armat ieri seară la Tel Aviv a fost localizat şi neutralizat”, au indicat vineri dimineaţă responsabili din domeniul securităţii, precizând că acesta este un palestinian din Cisiordania, care a fost ucis în apropiere de o moschee din cartierul Jaffa.

„După o noapte dificilă şi după ore prelungite de muncă din partea poliţiei israeliene, serviciului de securitate internă şi armatei, am reuşit în această dimineaţă (…) să strângem laţul în jurul teroristului, care a fost ucis într-un schimb de focuri”, a declarat într-un comunicat comisarul şef al poliţiei israeliene, Yaacov Shabtai, precizând că niciun ofiţer nu a fost rănit în cursul eliminării teroristului.

Serviciile de securitate nu au dezvăluit identitatea autorului acestui atac, soldat cu cel puţin doi morţi şi 10 răniţi joi seara în plin centrul Tel Aviv-ului, dar potrivit media israeliene numele său este Raed Hazem, un palestinian de 28 de ani, originar din sectorul Jenin, din nordul Cisiordaniei.

Săptămâna trecută, armata israeliană a efectuat o serie de raiduri în respectivul sector de unde este originar autorul altui atac sângeros soldat cu moartea a cinci persoane, între care doi ucraineni şi un poliţist arab israelian, la Bnei Brak, un oraş evreiesc ultraortodox, situat la periferia Tel Aviv-ului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite