Atacul chimic din Siria încinge spiritele între Rusia şi cancelariile occidentale. Consiliul de securitate al Naţiunilor Unite vrea să condamne tragedia printr-o rezoluţie pe care însă Moscova o consideră inutilă. 87 de oameni au murit sufocaţi în urma substanţelor aruncate asupra oraşului Idlib, 20 erau copii. Un masacru inacceptabil, a spus Papa Francisc, pe care toţi liderii occidentali l-au catalogat în termenii cei mai duri.
"A fost o rachetă, o explozie de rachetă care a produs foarte mult fum şi mirosea îngrozitor. Abia puteam să respir, până ce n-am mai putut să respir deloc".
"Dormeam când casa noastră a fost lovită la 6-7 dimineaţa. Am ieşit să-i ajut pe ceilalţi, dar aruncaseră cu o armă chimică. Am ieşit, dar abia puteam să respir şi m-am prăbuşit în câteva minute".
Atacul chimic de ieri a fost urmat de încă 5 raiduri aeriene. Observatorul sirian pentru drepturile omului, care a şi dat publicităţii imaginile atrocităţilor comise la Idlib, susţine că nu a putut identifica aparatele de zbor.
La conferinţa privind Siria care a avut loc azi la Bruxelles, Marea Britanie şi Franţa i-au cerut din nou preşedintelui Bashar al Assad să-şi dea demisia.
BORIS JOHNSON, ministrul britanic de externe: "Este responsabil pentru o mare parte din acest măcel şi trebuie să priviţi înapoi în istorie ca să descoperiţi vreun tiran care a mai rămas la putere în asemenea circumstanţe".
După examinarea pacienţilor, experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că victimele au simptomele specifice reacţiei la substanţe care afectează sever sistemul nervos. Oficial nimeni nu confirmă că a fost un atac chimic.
Autorităţile de la Damasc spun că gazul toxic s-ar fi scurs dintr-un depozit al insurgenţilor lovit în timpul raidurilor de ieri.