Atacul armat de la Strasbourg: 3 morţi şi 12 răniţi. Autorul atacului este căutat. Franţa a trecut la nivelul de alertă „urgenţă atentat”

12 decembrie 2018, 07:35

Nu era ora 20.00, când bărbatul, a cărui identitate a fost dezvăluită, a fost observat mergând haotic prin târgul de Crăciun din Strasbourg, înarmat cu un revolver și un cuțit.

REMY HEITZ, procurorul Parisului: „Când a ajuns în faţa unei patrule militare din cadrul operaţiunii Sentinelle, a deschis focul asupra lor, iar militarii au ripostat şi l-au rănit la un braţ”.

Lucian Pîrvoiu, trimis special TVR la Strasbourg: „Motivațiile teroriste ale atacatorului par să fie confirmate de o serie de martori care au relatat poliției că acesta a strigat de mai multe ori, pe parcursul său criminal, «Allahu Akbar», parcurs care s-a terminat în Piața Gutenberg, care în acest moment este sigilată de o mulțime de polițiști”.

Cherif Chekatt, cunoscut poliției franceze pentru numeroase infracțiuni de drept comun, s-a născut la Strasbourg și era era urmărit de serviciile de informații care constataseră radicalizarea lui în perioada cât a fost închis.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris: „Atacatorul era cunoscut de forțele de ordine. El a fost condamnat de 27 de ori pentru infracțiuni comise pe teritoriul Franței, Germaniei și Elveției”.

Făcea parte dintr-o bandă de infractori, patru din ei arestați deja. De altfel, ieri dimineață, ministerul de interne a organizat o operațiune de prindere a sa pentru că Cherif Chekatt era suspectat că ar fi fost implicat într-o crimă.

Reporter: Asta ar putea explica atacul comis aseară în târgul de Crăciun?

LAURENT NUNEZ, ministrul adjunct de interne: „Este una dintre ipoteze, doar una dintre ipoteze”.

În apartamentul lui de la periferia Strasbourg-ului, perfecționat azi noapte, au fost găsite mai multe arme, o grenadă de mână și muniție.

A fost o noapte de coșmar și pentru eurodeputații care, împreună cu personalul parlamentului, au rămas blocați în clădire.

Norica Nicolai, europarlamentar (prin telefon): „La ora 2, preşedintele Tajani ne-a anunţat că putem, cu acordul prefecturii, putem părăși parlamentul şi au început colegii, asistenţii, persoanele care erau în parlament să plece”.

Dan Nica, europarlamentar: „Când am văzut câtă lume iese din parlament, atunci am realizat cât de mare a fost amploarea acestei închideri totale”.

Marian Jean Marinescu, europarlamentar: „Eu nu cred c-a fost o mare problemă. Să ne gândim la cei care s-au dus sau au fost răniți. Cred că ei au avut o problemă”.

Astăzi, în plenul Parlamentului European și în Adunarea Națională de la Paris,  s-a ținut un minut de reculegere pentru victimele acestui atac, iar la Strasbourg toate steagurile au fost coborâte în bernă.

––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a adresat miercuri un mesaj de condoleanţe omologului său francez, Emmanuel Macron, după tragicul atac armat care a avut loc la Strasbourg, şeful statului subliniind că România este alături de Franţa în lupta împotriva celor care atentează la viaţa oamenilor nevinovaţi, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Am aflat cu profundă indignare despre tragicul atac armat care a avut loc în seara zilei de 11 decembrie 2018 în centrul orașului Strasbourg, soldat cu pierderi de vieți omenești și răniți.

Doresc să transmit, în numele poporului român și al meu personal, condoleanțe familiilor îndoliate și însănătoșire grabnică celor răniți.”, se arată în mesajul Președintelui României.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, totodată, compasiunea și solidaritatea poporului român cu suferința prin care trece în acest moment națiunea franceză, subliniind că România este alături de Franța în lupta împotriva celor care atentează la viaţa oamenilor nevinovaţi şi la modul de viață al societăților noastre.

……………………………………….

5 dintre răniți sunt în stare gravă. Atacatorul a fost identificat.

Este un bărbat de 29 de ani, căutat la această oră în întreaga Franță.

Bărbatul este cunoscut poliţiei pentru infracţiuni civile pentru care a fost deja condamnat în  Franţa şi Germania. Are cazier la fel ca și Amedy Coulibaly, cel care acum 3 ani a atacat un supermarket făcând zeci de victime.

Autorul faptelor avea emisă pe numele său o fişă S, adică „potențial de radicalizare”. Este posibil ca el să fi intrat în panică în momentul în care poliția i-a percheziționat locuința.

Se pare că bărbatul a fost rănit în timpul atacului.

Situația a fost preluată de parchetul antiterorist din Paris.

Două elicoptere și câteva sute de membri ai forțelor de ordine sunt acum în căutarea autorului atacului.

Ministerul Român al Afacerilor Externe informează că până în acest moment nu sunt confirmate victime de cetățenie română.

 

În momentul atacului, președintele Macron se afla într-o întâlnire cu liderii majorității parlamentare și cu membrii guvernului.

Macton a decis ca în această dimineață să reunească un consiliu restrâns de apărare, înaintea consiliului de miniștrii.

Ministrul de Interne a spus că Executivul a decis trecerea la nivelul de alertă „urgență atentat”, care presupune întărirea controalelor la frontieră, mobilizarea tuturor efectivelor din țară, iar toate piețele și târgurile de Crăciun sunt foarte atent controlate.

Toate dispozitivele santinel sunt mobilizate pe străzi.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat, într-un mesaj pe Twitter, solidaritatea „întregii naţiuni” cu oraşul Strasbourg unde marţi seară a avut loc un atac armat care a făcut trei morţi şi circa 10 răniţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă