Atacatorul de la Stockholm a fost arestat. Bărbatul ar fi simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic

8 aprilie 2017, 11:02

„MAE: Un cetățean român a fost rănit în atentatul terorist de la Stockholm”

Poliția suedeză l-a arestat, vineri seară, pe bărbatul care s-a aflat la volanul camionului care a lovit mulțimea din centrul capitalei. Acesta a fost prins după ce a fost dată publicității o imagine cu acesta surprinsă de camerele de supraveghere.

Bărbatul a fost prins în suburbia Marsta din nordul capitalei Stockholm. Era rănit ușor și se declara răspunzător de atacul terorist, soldat cu patru morți și 15 răniți. Poliția suedeză a precizat, sâmbătă, că acesta ar fi șoferul camionului care a intrat în mulțime într-o zonă comercială din centrul capitalei suedeze.

„Credem că bărbatul care a fost plasat în arest este autorul atentatului, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al poliției suedeze, Lars Bystrom. Bărbatul a fost reținut, vineri, într-o suburbie din nordul Stockholmului și ulterior a fost arestat.

Potrivit primelor date, bărbatul are 39 de ani, este din Uzbekistan și simpatizant declarat al grupării teroriste Stat Islamic. Ulterior, a fost arestat un al doilea suspect care ar vea legături cu atacatorul.

Potrivit unor surse citate de televiziunea publică suedeză, în camion ar fi fost găsită o geantă ce conținea explozibili.

Patru oameni au murit și 15 au fost răniți, vineri, după ce un camion de bere a lovit în plin mulțimea dintr-o zonă comercială și s-a oprit într-un supermarket. Premerul Stefan Lofven s-a recules, vineri seara, la locul tragediei și s-a adresat apoi poporului.

„Atac terorist în Suedia: bilanțul victimelor crește la patru morți și 15 răniți. Un bărbat arestat se declară răspunzător”

Imediat după atacul de vineri, centrul capitalei Stockholm a fost închis, activitatea metroului suspendată și toate trenurile care aveau ca punct de plecare sau de destinație capitala au fost anulate. Autoritățile au dispus și întărirea frontierelor, iar traficul pe podul care leagă Suedia de Danemarca a fost restricționat și s-au impus controale suplimentare.

„Astazi inima mea bate pentru Stockholm”, a scris pe o rețea de socializare președintele Consiliului European. Mesaje de solidaritate au venit de la mulți oficiali europeni, iar luminile Turnului Eiffel din Paris au fost stinse timp de cinci minute în memoria victimelor din Suedia.

Ministerul român al Afacerilor Externe condamnă atacul terorist de la Stockholm. Misiunea diplomatică română monitorizează situaţia de la Stockholm şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile suedeze, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară.

Românii pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României la Stockholm 0046 (0)7 36 98 54 63, 0046-(0)8-20.56.74, 0046-(0)8-20.99.27, 0046-(0)8-411.31.81, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

„Vehiculele au devenit arme. Teroriștii au însângerat orașele europene”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite