Atac terorist la Barcelona – 13 morți și peste 100 de răniți după ce o furgonetă a intrat în mulțime

17 august 2017, 18:16

ACTUALIZARE 22.25. Bilanţul atacului terorist a fost actualizat de autorităţi: 13 morţi şi cel puţin 100 de răniţi, dintre care 15 sunt în stare gravă.

ACTUALIZARE. 23.15. Printre răniți se află și un român, un bărbat în vârstă de 35 de ani, care se afla în Barcelona ca turist. Acesta are fracturi multiple şi este internat în spital. „Cetățeanul român în cauză a fost spitalizat, iar potrivit informațiilor disponibile în prezent, starea sa este stabilă. Reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoana rănită este internată, pentru a acorda asistență consulară”, a transmis MAE, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 22.50. Statul Islamic a revendicat atentatul din la Barcelona, conform Amaq, agenția de presă a grupării teroriste.

ACTUALIZARE 22.25. Bilanţul atacului terorist din Barcelona a fost actualizat de autorităţi: 13 morţi şi cel puţin 80 de răniţi, dintre care 15 sunt în stare gravă.

ACTUALIZARE 22.20. Premierul Tudose: Ne exprimăm regretul față de tragedia de la Barcelona; urmărim cu atenție evoluția situației.

ACTUALIZARE 22.15 Președintele catalan Carles Puigdemont a indicat că un al doilea suspect a fost reținut joi seară, transmite CNN.

ACTUALIZARE 21.45 Potrivit presei locale, cel de-al doilea atacator a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.


ACTUALIZARE 21.40 Președintele Klaus Iohannis condamnă atacul din Barcelona.

„Condoleanțe familiilor victimelor. Solidaritate cu Spania”, a scris președintele pe Twitter.

ACTUALIZARE 21.26 13 persoane au murit și peste 50 au fost rănite, a declarat ministrul catalan de Interne, Joaquim Forn.

Facebook a activat funcția Safetycheck pentru cei care se află în Barcelona.

ACTUALIZARE 21.23 Poliția confirmă că o persoană a fost arestată și a infirmat datele privind o luare de ostatici într-un bar din Barcelona.

ACTUALIZARE 21.12 Momentan nu există niciun indiciu că printre victime s-ar afla cetățeni români, a indicat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la un post de știri.

LA MAE a fost activată celula de criză, care verifică în continuare dacă printre victime se înregistrează și cetățeni români.

Apar informații despre o a doua mașină care ar fi intrat într-un grup de polițiști lângă o stație de metrou. 3 persoane au fost rănite.

ACTUALIZARE 21.05 „Statele Unite condamnă atacul terorist din Barcelona, Spania, și vor face tot ceea ce este necesar ca să acorde ajutor. Fiți tari & puternici, vă iubim!”, a transmis liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

ACTUALIZARE 20.47 Autoritățile regionale au indicat că a fost identificată o a doua furgonetă închiriată în același timp și din același loc, explică Dragoș Tăbăran, jurnalist TVR. Mașina a fost găsită într-un orășel din apropiere de Barcelona.

ACTUALIZARE 20.35 Furgoneta ar fi fost închiriată de Driss Oukabir, un bărbat de origine marocană, transmit mass media locale.

ACTUALIZARE 20.32 Potrivit presei spaniole, un suspect a fost reținut.

ACTUALIZARE 20.13 Autoritățile au indicat că 32 de persoane au fost rănite, dintre care 10 sunt în stare gravă.

Mai multe surse vorbesc despre luări de ostatici și despre schimburi de focuri, dar autoritățile nu au confirmat deocamdată aceste informații, transmite Felix Damian pentru Telejurnal.

Oficial a fost confirmat un mort.

Surse din poliție vorbesc despre 13 morți.

ACTUALIZARE 20.01 Suspectul este un bărbat cu trăsături nord-africane, îmbrăcat cu o cămașă albă cu dungi albastre, transmite Felix Damian, corespondent Știrile TVR.

Potrivit unor martori, bărbatul are asupra lui arme de asalt. Sunt surse care vorbesc despre 2 autori.

Operațiunea de căutare este în plină desfășurare.

ACTUALIZARE 19.50 Persoanele care s-au adăpostit în localurile din apropiere sunt evacuate de polițiști înarmați.

ACTUALIZARE 19.48 Cel puțin 13 persoane au fost ucise, transmite presa spaniolă.

ACTUALIZARE 19.35 Consulatul General al României la Barcelona are în atenţie incidentul produs în zona La Rambla şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează și cetățeni români. Momentan nu există indicii în acest sens, se arată într-un comunicat transmis Știrilor TVR.

La Ambasada României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la

– numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona +34 934 181 535, +34 934 344 223.

– numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Consulatul General al României la Barcelona monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale.

ACTUALIZARE 19.28 Polițiști înarmați cercetează zona în care s-a petrecut atacul. Imagini postate pe rețelele de socializare

ACTUALIZARE 19.12 Premierul Mariano Rajoy a anunțat convocarea Consiliului de miniștri.

ACTUALIZARE 19.11 Pe rețelele de socializare continuă să apară imagini îngrozitoare de la locul atacului. Cel puțin 5 victime sunt întinse pe trotuar, cu numeroase răni.

 

ACTUALIZARE 18.52 Potrivit El Nacional, cel puțin două persoane ar fi murit.

ACTUALIZARE 18.51 Doi bărbați înarmați ar fi intrat într-un restaurant din Barcelona imediat după eveniment, transmite Reuters, citând presa locală.

ACTUALIZARE 18.48 Poliția din Barcelona a catalogat evenimentul drept atac terorist.

ACTUALIZARE 18.45 Poliția spaniolă a cerut pe Twitter ca, din respect pentru victime și pentru familiile victimelor, să nu fie difuzate pe rețelele de socializare imagini de la locul evenimentului.

ACTUALIZARE 18.41 Transportul în comun și comunicațiile mobile au fost oprite în zonă.

 

 

ACTUALIZARE 18.32 Opt ambulanțe au fost mobilizate la locul incidentului, transmite Felix Damian, corespondent Știrile TVR.

Circulația metroului a fost oprită în zonă, iar trecătorii se adăpostesc în clădiri învecinate. Forțe de poliție au împânzit locul.

Oamenii au fost avertizați de forțele de poliție să evite zona. Echipaje de urgență au fost mobilizate pentru intervenție.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite