Atac sângeros la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Un bărbat internat pentru alcoolism a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă

18 august 2019, 09:58

ACTUALIZARE Agresorul va fi internat medical provizoriu, a decis judecătorul de drepturi și libertăți.

Potrivit unor surse medicale, situația este alarmantă în spital, pentru că secțiile sub supraveghere sunt extrem de aglomerate. Acolo a fost internat bărbatul inițial, în noaptea de joi spre vineri, a precizat Antonia Ioniță, corespondent TVR, pentru Telejurnal 20.00.

ACTUALIZARE Ministrul Sănătății despre tragedia de la Spitalul Săpoca: S-a produs un lung șir de erori umane. Asistenta nu trebuia să lase stativul în salon, în pat cu bărbatul a fost adus încă un pacient

_________________________

Bărbatul s-a dus singur la Spitalul Județean Buzău, joia trecută, pentru dezintoxicare. De acolo, a fost internat la Săpoca. Cu câteva minute înainte să înceapă măcelul, o asistentă l-ar fi văzut când se spăla pe mâini. A devenit brusc violent, a apucat un stativ pentru perfuzii și a început să lovească. I-a atacat mai întâi pe cei șase colegi de salon, apoi a intrat în altul. Victimele, internate cu demență și sedate în cursul nopții, nici nu au apucat să reacționeze.

Viorica Mihalașcu, manager, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Nu a fost niciun moment agresiv. Toată simptomatologia și evoluția lui, din puținul timp pe care l-a stat în spital nu au dat niciun semnal de alarmă că ar putea evolua așa”.

Agresorul a spart apoi un geam și a fugit în curte. Acolo, însă, a fost imobilizat de un echipaj de poliție, care se afla întâmplător la spital, unde adusese un pacient.

Amalia Călugăru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Buzău: „A fost sesizare pe 112, de la cadrele medicale, iar echipajul nostru care se afla în imediata apropiere a unității a intervenit pentru imobilizarea persoanei respective, care s-a constatat că era cea care exercitase actele de violență asupra pacienților”.

Trei dintre victime au murit la Săpoca. Celelalte au fost transportate de urgență la spitalul din Buzău.

Adrian Zoican, şef UPU Spitalul Județean de Urgență Buzău: „Au fost aduși la UPU 10 pacienți, prezintă leziuni la nivelul extremității encefalice. Trei pacienți în comă și ceilalți prezentând leziuni la nivelul calotei craniene și la nivelul feței”.

Unul dintre cei preluați de ambulanță a murit la spital. La Săpoca se aflau 13 angajați, potrivit Ministerului Sănătății, dar niciunul nu a apucat să reacționeze și să îl oprească pe bărbatul violent.

Comunicat al Ministerului Sănătății: „În tura din noaptea trecută, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia, au fost un medic, șapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supravegherea bolnavilor psihic periculoşi”.

Viorica Mihalașcu, manager, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca: „Cea mai apropiată asistentă era la câțiva metri, într-un alt salon”.

La Săpoca sunt patru pavilioane. În cel în care s-a întâmplat tragedia erau 104 pacienți internați. Agresorul, în vârstă de 38 de ani, este din comuna buzoiană Săgeata, căsătorit şi nu lucrează. A mai fost internat în acest spital, tot cu etilism, anul trecut. Acum se află în custodia Poliției.

Valentin Mirică, comisar-șef IPJ Buzău: „Pacientul violent în prezent este sub custodia Poliției, în supraveghere, nu prezintă pericol pentru ceilalți pacienți din cadrul spitalului”.

În urmă cu 17 ani, un pacient tânăr internat la Săpoca a blocat ușa salonului cu un pat și a dat foc celorlalte paturi în care dormeau bolnavii. Bilanțul, identic cu cel de acum: patru morți și nouă răniți.

ACTUALIZARE Imaginile din salonul respectiv au fost obținute ÎN EXCLUSIVITATE de corespondentul TVR Antonia Ioniță: Pacientul violent a spart ușa salonului (foto 1), iar după atac a fugit în curte, sărind geamul (foto 2):

(w220) Imagine di(w220) Atacatorul

 

Atacul s-a produs în jurul orei 3,30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat. Au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav. De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au cu traumatisme cranio-faciale minore.

ACTUALIZARE Procurorii din Buzău au început deja ancheta. Deocamdată spun că nu-l pot audia pe autorul crimelor. La Parchet s-au făcut primele declaraţii, Andreea Anghel le-a urmărit şi vine cu mai multe informaţii:

ACTUALIZARE: Corespondentul TVR Antonia Ioniță transmite de la Săpoca: Ministrul Sănătății Sorina Pintea va ajunge în această seară la Săpoca. Ministrul Pintea a păstrat un dialog permanent cu premierul Viorica Dăncilă, care i-a solicitat să vină personal la Săpoca pentru a ajuta organele legii, în ancheta care a început azi-noapte la 4 și încă nu s-a terminat. Pacientul violent, în scurtul răstimp de când este aici, medicii care îl tratează, spune managerul spitalului, nu au avut timp să pună un alt diagnostic, în afară de cel de etilism. Este posibil ca atacatorul să fi suferit un atac de epilepsie, nivelul său de conștiență să fi fost 0 și în acel moment să fi suferit halucinații foarte grave care l-au îndemnat să facă ce a făcut. Personalul de la Săpoca este insuficient și în special cel de pază. Bolnavul internat pentru etilism nu era într-un salon specializat, era laolaltă cu bătrâni sau cu alte persoane cu afecțiuni psihice, bolnavi care erau sedați și în imposibilitatea de a se apăra în momentul în care au fost atacați cu stativul.

ACTUALIZARE Bărbatul care a ucis patru pacienţi şi a rănit alţi nouă la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca se află sevraj etilic şi nu poate fi încă audiat, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, inspectorul Amalia Călugăru. „Pacientul este în custodia Poliţiei în unitatea medicală unde este prezent personalul de supraveghere, iar noi suntem prezenţi cu forţe sporite. Acesta se află în sevraj etilic şi nu poate fi încă audiat. Ancheta este sub coordonarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe Tribunalul Buzău”, a precizat Amalia Călugăru.

ACTUALIZARE În urma ultimelor decizii medicale, deoarece spitalul din Buzău nu are secție de neurochirurgie, Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) a anunțat Ministerul Sănătății că s-a decis transferul tuturor pacienților din Spitalul Județean Buzău, după cum urmează: 2 pacienți transferați la Floreasca București, alți 2 pacienți la Spitalul Sf. Pantelimon București, 3 pacienți la Spitalul Bagdasar, 2 pacienți la Spitalul Universitar.

ACTUALIZARE „Azi dimineață, în jurul orei 03.30, un echipaj de poliție a imobilizat un bărbat ce se manifesta violent în curtea spitalului Săpoca, transmite IPJ Buzău. Bărbatul respectiv, în vârstă de 38 de ani, din Săgeata, care se internase voluntar, rănise mai mulți pacienți internați în spital.

Patru dintre victime au decedat, iar alte 9 au fost transportate la Spitalul Județean Buzău, pentru îngrijiri medicale.

Ancheta este în desfăsurare, cercetările fiind coordonate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite