Atac chimic în Siria. Ministrul de Externe britanic: Toate dovezile arată către regimul lui Al-Assad

Mai multe state occidentale au învinuit regimul lui Bashar Al-Assad pentru atacul de marți
Mai multe state occidentale au învinuit regimul lui Bashar Al-Assad pentru atacul de marți
5 aprilie 2017, 12:06

„Toate dovezile pe care le-am văzut sugerează că a fost regimul lui Al-Assad (…) care a folosit arme ilegale în perfectă cunoștință de cauză asupra propriului popor”, a declarat șeful diplomației britanice, la sosirea la conferința internațională de la Bruxelles privind viitorul Siriei.

Potrivit lui Boris Johnson, atacul de marți „confirmă că este vorba de un regim barbar despre care ne este imposibil să ne închipuim că ar mai putea avea vreo autoritate după încheierea conflictului”.

Mai multe state occidentale au învinuit regimul lui Bashar Al-Assad pentru atacul de marți, iar un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU prezentat de SUA, Franța și Marea Britanie cere o anchetă completă și rapidă. Armata siriană a dezmințit categoric că a folosit „vreo substanță chimică sau toxică”.

Ministrul de externe britanic a menționat miercuri că trebuie „stabilit exact ce s-a întâmplat” marți în Siria și vinovații trebuie urmăriți în justiție „acolo unde este posibil”. El a insistat însă că „atât Marea Britanie, cât și SUA, Franța și Germania sunt de părere că nu se poate merge mai departe cu un regim dispus să folosească arme ilegale împotriva propriului popor” și că „este nevoie de un proces politic pentru a înlătura acest regim și pentru a da o șansă poporului sirian”.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a declarat la rândul ei marți, în marja conferinței internaționale la Bruxelles privind reconstrucția Siriei, că regimul lui Bashar Al-Assad poartă „principala responsabilitate” pentru atacul chimic „oribil” din fieful rebelilor și jihadiștilor din nord-vestul Siriei. Miercuri, la reluarea discuțiilor de la Bruxelles, Federica Mogherini a cerut un „puternic efort” în favoarea negocierilor de pace în Siria și a făcut apel la comunitatea internațională să fie „unită” în spatele acestor negocieri desfășurate sub egida ONU, a căror cea mai recentă rundă a avut loc la finele lui martie la Geneva.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite