Astra Film Festival: O săptămână dedicată filmului documentar. TVR, prezentă cu documentarul ”Afaceri din spatele cortinei”, realizat de Răzvan Butaru

9 octombrie 2022, 20:44

La cea de-a 29-a ediție a festivalului Astra din Sibiu participă filme din toată lumea, grupate în 4 mari categorii: voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, filme românești și filmele studențești. Există și o secțiune New Media: cinematograful viitorului.

”În Piața Mare în Sibiu, în centrul orașului, va fi un dom în care vor fi proiecții de 360 de grade, care este atracția principală, nu numai pentru copii, dar și pentru adulți”, ne spune Kato Csilla, directorul festivalului Astra Film.

Toate flimele care întră în concurs vor fi jurizate de personalități cinematografice de prestigiu.

”Filmele care vor fi premiate la Astra Film sunt eligibile pentru premiul Academiei Europene de Film. Anul acesta am introdus un program special, dedicat filmului de televiziune, documentarului tv, focus investigație”, anunță Dumitru Budrala, președinte Astra Film Festival.

La această categorie participa și documentarul TVR, Afaceri din spatele cortinei, realizat de Răzvan Butaru.

”Este important că televiziunea publică are astfel de programe. Filmul este o investigaţie cu privire la afaceri oneroase în cadrul unui teatru. Contracte uriaşe într-un teatru de provincie, cum e cel din Petroşani, s-au făcut timp de 10 ani. În momentul de faţă, deşi sunt prejudicii de 4 milioane de euro poate, cei care au făcut lucrurile astea trăiesc bine merci”, relaează Răzvan Butaru.

Peste 70 la sută din filmele din festival sunt premiere în România. „Pocalul. Despre fii și fiice” este chiar o premieră internațională. Filmul expune pentru prima dată în cinema universul fascinant al romilor, care încheie și desfac alianțe matrimoniale în funcție de neam și avere. Pelicula este regizată de Dana Bunescu și Cătălina Teser.

”În momentul în care parteneru tău are o privire autentic curioasă, cum este Cătălina Teser, care a fost antropologul care a căutat și a cercetat acest univers cale de 15 ani, este mai mult decât o plăcere”, susține regizoarea Dana Bunescu.

Anul acesta revine și Astra Film Junior, adresat în special copiilor și adolescenților. După 16 octombrie, când se încheie festivalul, unele filme vor putea fi vizionate online pe teritoriul României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite