"Aşteptăm cu nerăbdare victoria noastră". Refugiați în propria țară. Transporturi cu ajutoare pentru ucrainenii care s-au refugiat la Cernăuți

În comunele din zona Cernăuţi se adăpostesc mii de ucraineni care au fugit din orașele bombardate sau aflate sub asediu. Nu vor încă să își părăsească țara și mai speră că războiul se va termina curând, ca să se poată întoarce acasă. Tiruri cu alimente, medicamente și obiecte de strictă necesitate trec în permanență granița din România către refugiații din Cernăuţi, dar și către soldații de pe front. Atenție, sunt detalii cu impact emoțional!

28 Martie 2022, 16:47 (actualizat 28 Martie 2022, 20:45) Știrile TVR |

Tudor și Iulia au fugit din Kiev doar cu hainele de pe ei. În zgomotul exploziilor, nu au avut decât un singur gând: să îl salveze pe Robert, fiul lor de numai un an.

Iulia, refugiată din Kiev: Noi am plecat din Kiev în primele zile ale războiului. A fost groaznic să auzi exploziile. Poate dacă n-ar fi fost copilul nostru mic, am mai fi rămas acolo, dar n-am vrut să audă şi să vadă grozăviile, i-ar fi fost prea greu, cred. Şi aşa, mulţi copii suferă, au coşmaruri, au nevoie de ajutor psihologic.

Tudor şi Iulia nu s-au oprit până nu au ajuns în zona Cernăuţiului, aproape de graniţa cu România. Și au rămas în comuna Suceveni, unde au fost primiți cu brațele deschise. Și ei, și alți peste 300 de refugiați fugiți din orașele bombardate.

Iulia, refugiată din Kiev: Ne-au primit foarte bine. Oamenii ne ajută mult cu mâncare, haine. Le suntem foarte recunoscători tuturor.

Tudor, refugiat din Kiev: Ne rugăm în fiecare zi pentru părinţi, pentru copii, pentru toţi soldaţii şi aşteptăm cu nerăbdare victoria noastră. Să dea Dumnezeu!

În zona Cernăuţiului vin aproape în fiecare zi transporturi cu ajutoare din România. Sunt medicamente, haine și alimente strânse de diverse asociații neguvernamentale, dar sunt și tiruri încărcate în hub-ul umanitar de la Suceava, acolo unde se strâng donații din toată Europa.

Daniela Timiș-Levițchi, angajată a primăriei Suceveni, regiunea Cernăuți: Le mulțumim fraților noștri de la Siret care sunt alături de noi în aceste clipe grele când e război.

Leostina, localnică din Suceveni, regiunea Cernăuţi, Ucraina: Foarte clipe grele am ajuns. Nu ne așteptam. Numai parinții ne povesteau de așa vremuri. Trăim cu frica în spate. Nu avem cuvinte să le mulțimim la frații noștri de la România.

Parte din ajutoarele venite din România ajung și la soldații ucraineni, și în orașele aflate sub asediu, unde oamenii cu greu mai găsesc ceva de mâncare.

Rodica, localnică din Suceveni, regiunea Cernăuţi, Ucraina: A venit un necaz foarte mare peste țara noastră. Mor copii nevinovați, mor bătrâni ne doare sufletul. Așteptăm cuvântul pace de la bunul Dumnezeu, dacă ar putea să ne ajute.

Ucrainenii refugiați în zonele de graniță pot intra fără probleme în oricare dintre statele Uniunii Europene. Iar oficialii de la Bruxelles vor continua să aloce fonduri pentru aceștia, a dat asigurări comisarul european pentru economie, aflat în vizită în România.

Paolo Gentiloni, comisar european responsabil pentru economie: Avem nevoie nu numai de prim-ajutor, ci şi să îi includem, să îi integrăm şi să le oferim adăpost acestor refugiaţi. A fost foarte important că am avut un răspuns unanim comun, astfel că refugiații pot intra cu un permis temporar în oricare dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Peste 560 de mii de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului. Cei mai mulți au plecat către alte state europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI