Astenia de primăvară se tratează cu soare și alimentație sănătoasă

19 martie 2023, 19:23

Astenia de primăvară sau febra de primăvară apare brusc. O explicație științifică nu a fost încă găsită, dar starea pare avea legătură cu reacția creierului nostru la lumina și întuneric. Mai ales în această perioada corpul nostru își reglează nivelul de hormoni.

Oboseala nejustificată, tulburările de somn, dificultatea de a ne concentra sunt câteva dintre simptomele asteniei de primăvară.

Mirela Zivari, psiholog: Femeile sunt mai afectate decât bărbații, persoanele vârstnice. Totul are legătură cu faptul că peste anotimpul rece oamenii petrec mult mai puține ore afară. Se produc o serie de schimbări în organismul nostru, fie că vorbim despre melatonină, fie că vorbim despre serotonină. Important este să înțelegem că în această perioadă de tranziție este important să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să facem activități care să ne creeze plăcere și să avem mare mare grijă la somn.

Terapia cu lumină naturală e cea mai indicată. Parcurile din Capitală erau pline astăzi, la prânz. O zi cu soare prinde bine, indiferent de prezența sau absența simptomelor asteniei de primăvară.

Simptomele putem să le agravăm dacă nu suntem atenți la ce mâncăm. Nutriționiștii ne recomandă să bem suficientă apă și ne atrag atenția că astenia nu se tratează cu suplimente alimentare.

Șerban Damian, nutriționist: Este o perioadă propice să ne bucurăm de verdețurile de sezon, tot ce apare acum, ceapă, ustoroi, salată, ridichi, toate acestea sunt încărcate cu nutrienți, minerale și asta ar trebui să introducem în alimentația noastră ca element de noutate.

Asteniile de primăvară afectează în general 10% din populația Europei, iar dacă simptomele persistă mai mult de două – trei săptămâni este recomandat să consultăm un medic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite