Astăzi se redeschide Palatul Culturii din Iași

26 mai 2020, 07:15

De oriunde ne urmăriți, ați recunoscut cu siguranță cladirea, din amintiri de vacanță, din cărțile poștale, sau albume de fotografie care vă cheamă la Iași. Palatul Culturii, simbol al orașului și poate cel mai vizitat obiectiv turistic.

Peste 300 de mii de vizitatori au măsurat la pas anul trecut somptuoasele săli ale palatului.

Azi se redeschide, după o perioadă îndelungată în care porțile au fost închise. Regulile de disciplină sanitară vor fi de aici înainte parte din experiența de vizitator.

Măsurând din ochi, silueta impozantă a operei neogotice a arhitectului I. D. Berindei, ai spune că cel mai ușor de respectat va fi măsura distanței de doi metri între oameni, căci suntem în fața unui palat în care să te pierzi. E și nu e așa.

E adevărat că are 299 de camere, dar deschise publicului sunt doar câteva săli și cele patru muzee pe care le găzduiește și pe care le vom putea vizita în grupuri de trei persoane.

Mai puteți urca în turnul înalt de 55 de metri de unde bătrânul orologiu măsoară de peste 100 de ani, secundă cu secundă, ritmul citadin al Iașului.În holul central al Palatului Culturii, un spațiu care îl învăluie pe vizitator de îndată ce intră, într-o atmosferă de sacralitate poate și pentru că mozaicul care i se așterne la picioare, inspirat de arhitectura unei abații franceze, înfățișează un bestiarum gotic – creaturi fantastice ca grifoni, dragoni, himere și lei.

De aici, ești invitat să urci pe scările monumentale din marmură de Carrara, acvilele cu scut îți deschid drumul spre etajele superioare, unde se află somptuoasele săli și cele patru muzee ale palatului: istorie, etnografie, artă și cel dedicat știintei și tehnicii.

Toate pot fi vizitate începând de azi la ora zece, când palatul se redeschide publicului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite