Inaugurarea interconectorului Bulgaria – Grecia. Von der Leyen: Această conductă schimbă jocul, avem ce trebuie pentru a ne rupe energetic de Rusia. Ciucă: Diversificarea surselor trebuie să crească

1 octombrie 2022, 09:31

Segmentul de 180 de km inaugurat la Sofia va permite conectarea rețelelor de gaze care vin din Asia cu cele care ajung în Europa Centrală, trecând prin România.

Interconectorul va putea transporta până la 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

La evenimentul din Bulgaria a participat și președintele Azerbaidjanului, țară care s-a angajat să dubleze cantitățile de gaze furnizate Europei până în 2027.

Și România speră să importe gaze azere, dar are nevoie și de acordul Turciei pentru tranzit.

Proiectul interconectorului a fost lansat în 2009, dar a fost tergiversat ani de zile. Bulgaria a accelerat lucrările pentru că era dependentă în proporție de 80% de Gazprom.

Experții în energie spun că, după această inaugurare, principala problema rămâne prețul gazelor consumate în timpul iernii.

România intenționează să aducă în țară, prin noul interconector, și gaze lichefiate importate prin porturile grecești.

ACTUALIZARE 14.50 „Operaționalizarea acestui interconector pune în valoare demersurile făcute pentru identificarea de noi surse de energie și pentru diversificarea rețelelor de transport al gazelor, astfel încât coridorul sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe care noi l-am demarat și l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria și Austria, vorbim de proiectul BRUA”, a declarat premierul Nicolae Ciucă sâmbătă după-amiază, la Ambasada României din Sofia.

„Se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA și ne ajută să putem să sprijinim la rândul nostru R. Moldova și Ucraina prin cantitățile de gaz care pot fi transportate pin acest coridor”, a adăugat el.

La întâlnirile bilaterale cu președintele Bulgariei, a fost abordată și necesitatea măririi capacității de tranzit a gazelor. „Împreună am ajuns la concluzia că e nevoie ca societățile naționale de transport să poată să conlucreze mai bine și să folosească fondurile europene”, a subliniat Nicolae Ciucă.

De asemenea, s-a discutat cu partea bulgară și despre proiectul Fast Danube, privind navigabilitatea pe Dunăre, dar și despre realizarea celui de-al doilea pod peste Dunăre, Giurgiu-Ruse.

Premierul a dat asigurări că România va avea suficiente cantități de gaz pentru iarna 2022-2023.

ACTUALIZARE 09.31 Diversificarea furnizorilor de gaze naturale este cheia succesului prin care Europa poate evita dependența de gazul rusesc, au concluzionat oficialii prezenți la Sofia cu ocazia inaugurării interconectorului Grecia-Bulgaria.

Sâmbătă dimineaţa, la Sofia, premierul Nicolae Ciucă a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele Republicii Bulgare, Rumen Radev, cu premierul bulgar interimar Galab Donev, cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

Premierul Ciucă a discutat cu președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev despre posibilitatea ca România să fie înclusă pe lista țărilor care vor primi gaz azer.

România mai are nevoie de 10% din necesarul anual de gaze. România trebuie să mai semneze un acord cu Azerbaidjan pentru livrarea gazelor și o înțelegere de tranzit cu Turcia, țara prin care trece gazoductul spre Europa.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu ocazia inaugurării gazoductului Bulgaria – Grecia:  Uniunea Europeană a sprijinit acest proiect încă de la început, politic și financiar. Energia înseamnă libertate. Această conductă schimbă jocul, avem ce trebuie pentru a ne rupe energetic de Rusia. Europa are suficient gaz pentru iarnă, Primul pas a fost diversificarea surselor. (…) Criza energetică este una foarte serioasă și cere din partea UE un răspuns comun. Ieri am decis să limităm profiturile anumitor companii energetice și să direcționăm profiturile excepționale către căminele și afacerile care se află în situație de risc.

Premierul Nicolae Ciucă: Avem toate mijloacele de acționa în solidaritate acum, cooperarea regională este un element de chintesență. (…) România este pregătită pentru rolul de partener de încredere. Diversificarea surselor de furnizare trebuie să crească. Trebuie să continuăm cooperarea cu partenerii noştri, pentru a creşte capacităţile de producţie. Trebuie însă şi să ne facem temele în Europa în privinţa interconectivităţii, pentru a fi siguri că avem toate mijloacele pentru a ne diversifica şi a acţiona solidar la nivelul statelor membre.

Galab Donev, prim-ministrul interimar al Bulgariei: Eforturile noastre comune s-au dovedit fructuoase, începand de astăzi, IGB e operațional. Ne dăm cu toții seama că din a doua jumătate a anului 2021 ne confruntăm toți cu provocările unei creșteri abrupte a prețurilor la energie.

Kyriakos Mytsotakis, prim-ministrul Greciei: Această conductă crește în mod substanțial securitatea energetică și economică pentru toate țările interconectate din Balcani, precum și a continentului european.

Azerbaidjanul va livra țărilor europene aproape 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale numai anul acesta, cu 40% mai mult decât în 2021. Cel puțin 10 state din Europa vor să cumpere gaz azer, printre care și România.

Capacitatea acestei conducte este de 3 miliarde mc, cu posibilitatea de a creşte la 5 miliarde de mc. Va permite trecerea gazului din Grecia şi potenţial a celui din Turcia pentru a curge şi tranzita Bulgaria, România şi alte state. Valoarea totală a proiectului este de peste 220 de milioane de euro, iar lungimea gazoductului este  de peste 180 de kilometri.

Interconectorul azer are rolul de a reduce dependența Europei față de gazul rusesc. Datele Eurostat arată că această dependență a scăzut foarte puțin în ultima perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite