„Asta e nebunie. Într-adevăr, nebunie curată”. Ce spune mama soldatului rus Vadim Șișimarin, care a pledat vinovat pentru crimă de război

Un tribunal de la Kiev a început, pe 13 mai, primul proces pentru crime de război împotriva unui soldat rus. Miercuri, 18 mai, acuzatul, Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat pentru că a împușcat mortal un civil în regiunea ucraineană Sumî.

19 Mai 2022, 12:04 (actualizat 19 Mai 2022, 12:08) Știrile TVR |
Foto: Captură video/Twitter Melissa Bell

Sergentul Vadim Şişimarin este acuzat de uciderea unui civil, care constituie crimă de război şi omor cu premeditare, pentru care ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă.

În faţa judecătorului, militarul din oraşul Irkuţk din Siberia şi-a recunoscut fapta „fără rezerve”.

Victima sa a fost un civil în vârstă de 62 de ani. Omorul a fost comis în 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Şişimarin comanda o subunitate din cadrul unei divizii de tancuri. După ce convoiul său a fost atacat, el şi alţi patru militari ruşi au furat un automobil. În apropiere de satul Şupahivka din regiunea Sumi, ei s-au întâlnit cu un bărbat care îşi împingea bicicleta, vorbind la telefon.

Procuratura susţine că lui Şişimarin i s-a ordonat de către un alt militar să îl împuşte pe civil, pentru ca acesta să nu îi poată denunţa. Omul a fost ucis pe loc, la câteva zeci de metri de casă.

Ce spune mama lui Vadim

Site-ul Meduza a intervievat-o pe mama soldatului, Lyubov, care locuiește în orașul Ust-Ilimsk din regiunea rusească Irkuțk. Aceasta a cerut ca numele ei, care nu este același cu cel al fiului ei, să nu fie dezvăluit.

Până la declanșarea invaziei, Vadim lucrase într-o vulcanizare din Moscova.

Întrebată de ce s-a înrolat în armată, mama soldatului a răspuns: „A trecut examenele, și-a primit diploma și asta a fost - s-a angajat la 20 de ani. El este apt [pentru serviciul militar]. Sosise timpul să se înroleze în armată. Ce-i cu asta? Toată lumea servește.”

Din câte spune femeia, Vadim văzuse în înrolare șansa de-a scăpa din atmosfera cenușie a orașului natal.

Redăm câteva întrebări din interviul.

***

Meduza: Ți-a spus ceva înainte de a fi trimis în „operațiunea militară specială”?

Da, a spus: „Mamă, telefonul meu nu va funcționa timp de o săptămână. Îl predau. Cineva vă va spune că am plecat în Ucraina, să nu-l credeți.”

Meduza: Crezi că a negat în mod deliberat sau pur și simplu nu știa unde avea să fie trimis?

Nu știu. Mi s-a spus mai târziu că, atunci când m-a sunat, erau staționați la granița [cu Ucraina]. Li s-a spus că vor intra și vor ieși, atât. Apoi a început războiul, cred.

Meduza: Când ai aflat că războiul a început, cum te-ai simțit?

Pe 1 martie, am aflat că fiul meu a fost luat prizonier. Habar n-aveam că era un război, că se întâmplă ceva acolo, în Ucraina... Nu navighez pe internet și nu mă uit la știri. Nu mă interesează, pentru că arată tot felul de prostii, nu vreau să am pe suflet astea. [Mai ales] după moartea soțului meu. Am supraviețuit tuturor acestor lucruri și nu am vrut să trec prin asta din nou pentru altcineva. Așa că habar nu aveam că a început un război, până când am primit un videoclip cu fiul meu în arest.

Meduza: Cum te simți în legătură cu situația fiului tău?

Pe de-o parte, înțeleg că este un soldat contractual, s-a înscris pentru asta. Dar, pe de altă parte, acesta este copilul meu. Nu știu. Probabil că ar fi trebuit să-i lase pe băieți ca el să plece mai întâi, apoi pe ofițeri, până la urmă sunt adulți. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, cine a tras, cine nu. Pur și simplu a fost împovărat cu asta și atât. Înțeleg că oricât ar spune Vadim „Nu, nu am făcut-o”, nu are cale de ieșire. Sunt fericit pentru camarazii lui care au fost dați la schimb. Mamele lor m-au sunat și mi-au spus.

Desigur [sunt fericită pentru ei]. Sunt și ei copii, pentru numele lui Dumnezeu. Ești fericită că lucrurile sunt mai ușoare pentru celelalte mame. De asemenea, sper că în curând voi auzi de la Ministerul Apărării că copilul meu se află pe pământ rusesc. Toți băieții sunt deja acasă, toți sunt bine. În fine, relativ în regulă - unii dintre ei sunt răniți, dar principalul lucru este că sunt în viață.

Meduza: Crezi că a fost în stare să facă ceea ce a mărturisit?

Nu intenționat, bineînțeles că nu. Nu cred deloc. Să ucizi o persoană care nu-ți face nimic? Nu, desigur că nu, ce spui? Nu. Nici măcar nu a ridicat o mână. Nu este atât de ușor, pe cât spune el, să împuști [pe cineva] mortal… Ei bine, cât de nebun trebuie să fii? Sub influența drogurilor sau alcoolului (…) Cine poate ucide un om fiind treaz? Nimeni, cred. Nu, Vadim nu ar fi putut s-o facă.

Meduza: Atunci, de ce a recunoscut?

Poate că este forțat. Înțeleg să vorbești despre cum ai realizat o faptă sau ai salvat o persoană... Dar nu este atât de ușor să stai acolo și să spui în cameră că da, am primit o comandă și am împușcat [pe cineva]. Asta e nebunie. Într-adevăr, nebunie curată. Cine a dat ordinul?

Meduza: Ce simți în legătură cu acest război?

Gânduri negative. Îmi pare rău pentru băieții noștri și pentru ucraineni. Copii ca ai mei mor acolo. Soțul cuiva, fiul cuiva... știu cum este să pierzi un soț. Știu cum este când copiii tăi rămân fără tată, mai ales dacă este un tată iubitor. Nu știu de ce cineva are nevoie ca atât de mulți oameni să moară.

Când Vadim a sunat, l-am întrebat cum îmi pot recupera copilul. Mă interesează un singur lucru: cum îmi pot recupera copilul. Aș merge cu plăcere [în Ucraina], dar nu mi-l vor preda. Au spus doar: În niciun caz. Asta e. În nici un caz.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI