Asociațiile magistraților critică proiectele de legi ale Justiției transmise la CSM. Ministrul Justiției: Proiectele sunt în proces de consultare și nu reprezintă varianta finală

27 iulie 2022, 19:03

Trei asociații ale magistraților susțin că proiectele de lege ale Justiției trimise la CSM sunt diferite față de cele prezentate Comisiei Europene în iunie. În plus, variantele de lege ar conține dispoziții retrograde și ar bloca orice fel de reformă.

Daniel Horodniceanu,  membru asociație de procurori, membru ales al CSM: „Astea sunt aproape cele din 2017, cu foarte puține modificări. Oricum sunt altele decât cele de acum 2 luni și oricum sunt altele decât cele din septembrie 2020 și oricum sunt altele decât cele din toamna anului trecut.”

Magistrații au dat și exemple de prevederi pe care le consideră nocive. Astfel, concursurile de promovare în instanțe nu ar fi pe criterii meritocratice, ci sunt exclusiv la mâna Secției pentru judecători a CSM. Inspecția Judiciară ar fi ușor cosmetizată, iar libertatea de exprimare a magistraților ar fi grav afectată. De exemplu, magistrații nu pot critica celelalte puteri ale statului cum sunt Parlamentul sau Guvernul.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, ministrul Justiției a declarat că sunt nefondate criticile celor 3 asociații: „Legile sunt acum în plin proces de consultare lansat de CSM către instanțe și parchete, în cadrul procedurii de avizare a proiectelor. Proiectele nu sunt „închise”, Ministerul Justiției rămânând deschise oricăror noi propuneri de ajustare.”

Ministrul Justiției spune că a ținut cont de observațiile DNA și redus vechimea de la 10 la 8 ani pentru procurorii care vor să lucreze în Direcția Națională Anticorupție. În plus, șeful DNA ar avea un cuvânt mai important în selecția procurorilor care vor să lucreze în subordinea sa. Toate aceste măsuri vor consolida lupta anti-corupție, nu o vor slăbi, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă