Asociația ACCEPT lansează, de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, petiția pentru recunoașterea și protecția tuturor familiilor

Steagul LGBTQ
Steagul LGBTQ
17 mai 2023, 10:25

Românii sunt invitați să semneze, începând de astăzi, documentul care solicită Guvernului și Parlamentului să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze cu demnitate și egalitate toate familiile. Organizațiile non-guvernamentale se pot alătura la rândul lor demersului care își propune să combată discriminarea împotriva familiilor formate din persoane de același sex, se menționează în comunicat.

Inițiativa vine în întâmpinarea pronunțării pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o va da marți, pe 23 mai, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Acest caz, susținut de ACCEPT, reclamă la CEDO încălcarea dreptului la viață privată și de familie pentru 42 de petenți din cauza discriminării în lege și a nerecunoașterii și neprotejării familiilor formate din persoane de același sex.

Conform studiului sociologic desfășurat de Asociația ACCEPT și Cult Research în anul 2021, în cadrul căruia a fost analizată atitudinea românilor privind perspectiva reglementării căsătoriilor între persoane de același sex, societatea românească devine din ce în ce mai incluzivă.

71% dintre români spun că legalizarea căsătoriei civile pentru familiile de același sex în România nu ar avea niciun impact personal asupra lor. 43% dintre români consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală în România. 68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex.

Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă (18-34 de ani) care consideră necesară respectarea dreptului la viață de familie pentru cuplurile de același sex, reprezentând o evoluție generațională clară în favoarea egalității în societatea românească. 56% dintre tinerii români susțin că familiile de același sex au nevoie de o formă legală de protecție în România.

”Nerespectând dreptul persoanelor LGBTQIA+ de a avea o familie, statul român încurajează societatea să discrimineze și să marginalizeze cuplurile formate din persoane de același sex. Din cauza acestui vid legislativ, partenerii de același sex nu se pot vizita când unul dintre ei se află pe patul de spital, nu pot lua decizii medicale vitale pentru persoana iubită, nu pot moșteni căminul clădit împreună cu aceasta și, în multe cazuri tragice, nu își pot conduce pe ultimul drum partenerul. România are nevoie de o legislație care să protejeze toate familile – atât cele heterosexuale, cât și cele homosexuale”, a transmis Asociația ACCEPT într-un comunicat.

În ultimii 10 ani, țări precum Portugalia (2010), Islanda (2010), Danemarca (2012), Franța (2013), Marea Britanie (2014), Irlanda (2015), Luxemburg (2015), Finlanda (2017),  Germania (2017), Malta (2017),  Austria (2019), Elveția (2021) au pus capăt interdicției căsătoriei în cazul cuplurilor de același sex. Anul acesta li se va alătura și Andora. În plus, alte 12 țări europene au adoptat forme legale de recunoaștere a acestor cupluri, dintre care amintim Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Liechtenstein, Monaco, Muntenegru și San Marino.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite