Asistență medicală opțională: Doar una din 10 școli are cabinet medical

6 martie 2018, 20:26

La şcoala din Poiana Ilvei, Bistrița-Năsăud, învață 150 de elevi. Nu au avut niciodată cabinet medical, doar o trusă de prim ajutor stă agățată pe perete.

Pericolul este cu atât mai mare, cu cât nici în comună nu există medic. Dispensarul e încuiat. Primăria încearcă de multă vreme să aducă un doctor.

La școala „Elena Cuza” din Galați, lucrurile stau ceva mai bine. Există cabinet medical și are și medicamente. Numai că funcționează după program redus.

În Galați sunt doar 17 medici școlari și 76 de asistente la peste 42.000 de elevi. Asta înseamnă că fiecare cadru medical are în grijă mai multe școli din oraș.

Elevii școlii „Elena Cuza” din Galați nu se pot îmbolnăvi decât miercurea și joia. Doar atunci asistenta medicală este la școală, între orele 07.00 și 15.00.

În România sunt aproximativ 19 mii de unități de învățământ preuniversitar și numai 2.500 de cabinete medicale școlare.

Legea prevede clar: preșcolarilor și elevilor trebuie să li se asigure asistența medicală pe toată perioada cursurilor, în cabinete dotate cu aparatură pentru consultații și cel puțin 30 de tipuri de medicamente pentru urgențe și afecțiuni des întâlnite la copii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite