Asiguratorii consideră că ar trebui limitate costurile pentru reparațiile auto, nu prețul RCA. Reprezentanții societăților de service nu susțin o astfel de propunere

Plafonarea prețurilor RCA este riscantă și ar putea afecta grav piața, spun reprezentanții asiguratorilor, după ce ministerul Finanțelor a publicat noua variantă a proiectului prin care propune înghețarea tarifelor la nivelul de luna trecută.

28 Martie 2023, 14:08 (actualizat 28 Martie 2023, 20:16) Știrile TVR |

Autoritatea de Supraveghere Financiară a înlocuit nivelul la care vor fi plafonate tarifele RCA după consultarea cu reprezentanții pieței.

Daniel Apostol, director comunicare ASF: Iniţial era martie anul trecut, însă după consultarea cu reprezentanţii pieţei, s-a stabilit ca data să fie 28 februarie anul acesta. Au fost obiecţii cu privire la martie 2022, cu privire la proceduri de stabilire a tarifelor și în urma acestor observații, data propusă la care se ia în calcul stabilirea tarifelor de prima este 28 februarie 2023. Scopul este să facem în așa fel încât să nu crească prețurile la asigurarea obligatorie de răspundere civilă, evident pe o perioadă determinată de timp.

Transportatorii sunt cei care au cerut revenirea la tarifele de la începutul acestui an.

Vasile Ştefănescu, COTAR: Noi am zis așa: Dați-ne preturile din martie 2023. Era mai scump în martie 2022, februarie 2022, decât în februarie 2023. Dacă tot vrem să facem o plafonare, haideţi să luăm o realitate, nu să vorbim de acum un an de zile.

Șoferii consideră că preturile sunt exagerate și sunt de părere că e nevoie de intervenția autorităților.

Am plătit cred că undeva la 1100 de lei. Cât ar trebui să plătesc? La 33 de ani undeva la 600 de lei maxim.

Nu stiu unde se duc banii ăștia. Sigur nu se justifică (n.r. valoarea).

Asigurătorii nu văd cu ochi buni plafonarea și sunt interesați mai degrabă de limitarea costurilor pentru reparațiile auto. Sunt interesați mai degrabă de limitarea costurilor pentru reparațiile auto. Dar reprezentanții societăților de service nu susțin o astfel de reglementare.

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto din România: În general nicio plafonare nu aduce nimic bun odată cu ea. Observăm însă cu totul şi cu totul altceva, observăm o luare cumva la cunoştinţă a autorităţilor despre lucrurile care cu adevărat influenţează preţul şi anume despăgubirile şi este pentru prima dată când vedem o atenţie sporită a autorităţilor în zona de limitare a unor costuri care au început să fie nejustificate în facturile pe care asigurătorii le plătesc şi care mai târziu se reflectă în preţ.

Nici reprezentanții societăților de service nu susțin o astfel de reglementare. Dar, spre deosebire de asiguratori, se opun mai ales propunerii de introducere a unor tarife de referință la reparațiile auto.

Dan Barbu: Vă spun garantat că nu este cea mai bună soluţie, ar însemna să creăm un dezechilibru foarte mare în piaţă, foarte multe dintre societăţi dacă nu vor închide vor ajunge să falimenteze cu siguranţă şi toate reparaţiile vor ajunge să se facă în zona nefiscalizată. Şi așa zona nefiscalizată este o cifră fabulos de mare, undeva la 80 la sută, o să vi se pară mare, dar este o cifră reală.

Noul proiect propus de ASF are în vedere plafonarea prețurilor pentru polițele RCA timp de 6 luni

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 25°C
IASI 23°C 21°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 23°C 23°C
CRAIOVA 24°C 23°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI