Asigurarea privată, opțiunea de sănătate a americanilor. SUA alocă cel mai mult din PIB pentru sănătate: 16 la sută

Sănătatea este unul dintre punctele fierbinți în istoria Americii și un subiect dezbătut în fiecare ciclu electoral. De ce nu au un sistem național ca europenii? De ce mulți nu au acces la servicii? De ce sunt atât de scumpe serviciile medicale? Și așa mai departe. Sănătatea a devenit de-a dreptul anecdotică atunci când străinii vorbesc despre neajunsurile Americii.

20 Ianuarie 2021, 19:13 (actualizat 21 Ianuarie 2021, 13:30) |

America este unică: este singura țară dezvoltată fără un sistem universal de sănătate. Are ce se poate numi un sistem hibrid în care se amestecă inițiative private și de stat.

În rândul acestora din urmă notabile sunt Medicare și Medicaid, create în 1965, care se adresează în special persoanelor peste 65 de ani, celor cu dizabilități și familiilor nevoiașe și care acoperă o treime din americani, aproximativ 120 de milioane de oameni. Cei mai mulți, peste 150 de milioane, sunt asigurați privat.

Preponderența acestei piețe a transformat sănătatea într-o afacere.

Cele mai ulte spitale sunt deținute de companii pentru profit care dictează costurile.

Așa se face că, peste Ocean, o fractură costă 7500 de dolari iar o zi de spitalizare 10 mii de dolari.

Cât acoperă asigurarea și cât dă omul din buzunar diferă de la o poliță la altă, dar facturile îi îngrozesc pe mulți.

Un caz extrem, dar grăitor, este din 2018 al unei femei din Boston care a căzut la metrou și și-a rupt piciorul. Deși avea fractură deschisă urletele ei erau adresate celorlați călători să nu cheme salvarea: costă 3 mii de dolari. Nu-mi permit așa ceva, striga femeia.

În 2010, peste 55 de milioane de americani nu erau asigurați medical. Atunci a fost introdus Affordable Care Act, Obamacare, care oferea asigurări ieftine și dorea includerea tuturor cetățenilor în sistemul de sănătate.

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, 2019: Cei mai mulţi oameni pot găsi acum asigurări cu rate de 50 sau 100 de dolari pe lună. Adică probabil mai ieftin decât factura la telefonul mobil.

După implementarea Obamacare în 2016, numărul celor fără asigurare a scăzut la jumătate.

Republicanii au reclamat însă obligativitatea cumpărării de asigurări ca o ingerință a statului în viața oamenilor și au încercat permanent să anuleze această reformă.

Donald Trump, preşedintele SUA din 2017: În această seară cer Congresului să anuleze şi să înlocuiască Obamacare. Să obligi toţi americanii să-şi cumpere asigurare privată nu a fost niciodată soluţia bună pentru ţara noastră.

Obamacare rămâne și acum cea mai importantă reformă în sănătate și un element central al planurilor de viitor ale noii administrații Biden.

Joe Biden, preşedintele SUA, octombrie 2020: Am o propunere despre cum putem îmbunătăţi şi mai mult Obamacare, cum am vrut de la bun început, să adăugăm o opţiune de stat şi să le permitem oamenilor să-şi păstreze şi asigurarea privată, dacă asta vor. Covârşitor, covârşitor cei mai mulţi americani reclamă costurile prea mari ale medicamentelor.

Anul 2020 a adăugat și mai mult la problemele americanilor.

Doar după primele 3 luni de pandemie peste 5 milioane de americani au rămas fără slujbe și implicit fără asigurare medicală.

Iar potrivit unui sondaj realizat de commonwealthfund.org, la jumătatea anului 2020 aproape 44% din americanii cu vârste între 19 și 64 de ani nu mai aveau o asigurare medicală adecvată: adică nu le acoperea costurile pentru a-și trata problmele de sănătate.

Statul American cheltuiește cel mai mult pe sănătate, aproape 17 la sută din PIB, la mare distanță de restul statelor, și în același timp potrivit OMS cel puțin 10% din populație, cifră incomparabilă în lumea dezvoltată, nu are acces la servicii medicale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI