ASF: Doi asigurători au cumulat anul trecut aproape 75% din portofoliul de asigurări RCA

: Doi asigurători au cumulat anul trecut aproape 75% din portofoliul de asigurări RCA
: Doi asigurători au cumulat anul trecut aproape 75% din portofoliul de asigurări RCA
25 martie 2021, 12:33

Astfel, la 31 decembrie 2020, City Insurance avea o cotă de piaţă aferentă asigurărilor RCA de 43,49%, iar Euroins o cotă de 31,37%, cota de piaţă cumulată a celor două companii fiind de 74,85%. Pe locul al treilea s-a situat Allianz-Ţiriac, cu 6,38% din cota de piaţă a RCA în 2020.

La 31 decembrie 2020, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea următorii 9 asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa SA.

În ceea ce priveşte evoluţia primelor, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2020 a atins suma de aproximativ 3,97 miliarde de lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5%, notează ASF. Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2020 a fost de 6,32 milioane contracte, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluţie descendentă începând cu anul 2016, perioada 2018-2020 marcând o uşoară revenire a acestora, potrivit raportului ASF.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 2% la 31 decembrie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 628 lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2020 a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent cu aproximativ 15%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 6%.

Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%.

Sursa: Agerpres

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite