ASF a amendat NN Pensii cu 750 de mii de lei. ASF: „A trimis informaţii înşelătoare”

13 aprilie 2017, 14:17

Conducerea NN Pensii a fost chemată să dea explicaţii la Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce şi-a anunţat clienţii că este posibilă o naţionalizare a pensiilor private obligatorii.

ASF i-a dat o amendă de 100 de mii de lei directorului general de la NN Pensii. Şi i-a retras autorizaţia. Reprezentanţii NN nu au reacţionat după sancţiuni, dar ieri spuneau că au acţionat în interesul clienţilor.

Cea mai mare amendă din sistem a fost aplicată în trecut aceluiaşi administrator: 360 de mii de euro pentru externalizarea serviciilor. Se întâmpla în 2008, în primul an de funcţionare a pilonului 2. Atunci NN se numea ING Pensii. Iar sancţiunea a fost aplicată de către fosta comisie de supraveghere a sistemului de pensii private.

Sancţiunile vin după ce preşedintele PSD a declarat într-o emisiune televizată că ASF şi guvernul trebuie să ia măsuri dure în cazul NN. Liviu Dragnea susţine că nu s-a pus niciodată problema naţionalizării pensiilor private. Şi acuză compania din grupul olandez ING că şi-a instigat clienţii la proteste. Mai mult, crede că Guvernul ar trebui să ceară explicaţii şi de la ambasada Olandei. Reprezentanţii ambasadei Olandei nu au comentat acuzaţiile. Spun că politica unei companii private nu are legătură cu afacerile guvernului olandez. Pe de altă parte, Liviu Dragnea l-a acuzat pe şeful ASF, Mişu Negriţoiu, că a pornit scandalul fiindcă ştie că Parlamentul va demite în curând toată conducerea autorităţii. Mişu Negriţoiu respinge acuzaţiile. El spune că discuţia despre naţionalizarea pensiilor private este o fumigenă.

ASF va face un control şi la BCR Pensii. Şeful fondului a scris pe blogul său că o eventuală naţionalizare a pensiilor private ar avea efecte grave.

 

Vicepreședintele ASF a declarat, într-o conferință de presă, că în urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 către participanții la acest fond, am hotărât de ieri să avem o audiere a Consiliului de Administrație a Fondului privat de pensii NN, format din trei persoane: Marius Daniel Popescu, Raluca Ioana Țintoiu, Mădalina Ecaterina Duncan, fac precizarea că doamna Raluca Ioana Țintoiu este și director general al societății NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu.

În urma audierilor, concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanțele de natură să conducă la afectarea încrederii participanților la sistemul privat din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societăţii NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv cu suma de 750.000 lei.

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației doamnei Raluca Ioana Georgiana Țintoiu în calitate de Director General al societăţii NN Pensii, precum şi cu amendă contravenţională în sumă de 100.000 lei.

Urmează ca astăzi să declanșăm un control ca să vedem dacă și alte persoane din cadrul NN-ului au fost implicate în acestă acțiune, a spus Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite