Asedierea fortăreței Azovstal. Rușii ar folosi bombe anti-buncăr pentru a distruge subteranele rafinăriei, în care se află și civili

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
19 aprilie 2022, 15:07

Se dau lupte grele la Mariupol. Trupele proruse din Donbas au început marți asaltul asupra combinatului siderurgic ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov.

Pe lângă cei aproximativ 800 de soldați ucraineni, potrivit unor surse, în labirintul industrial Azovstal se află și aproape 1.000 de civili, inclusiv femei, copii și bătrâni.

„La uzina Azovstal, femeile cu copii și bebeluși trăiesc în buncăre. În foame și frig. În fiecare zi sunt vizați de aviația inamică. Răniții mor în fiecare zi pentru că nu există medicamente, apă, mâncare”, a povestit Serhîi Volina, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, într-o scrisoare deschisă adresată Papei Francisc și publicată luni pe site-ul Ukrainska Pravda.

Chinezii, interesați de Azovstal

Azovstal este una dintre cele mai mari rafinării din Ucraina. Uzina se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, în apropierea Mării Azov. A fost înființată în 1930 prin decizia Prezidiului Sovietului Suprem al Economiei Naționale, începând producția în 1933. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, activitatea a fost oprită temporar, când Germania nazistă a ocupat Mariupol.

Combinatul siderurgic este un obiectiv industrial cheie și dacă Rusia preia controlul asupra lui, „poate chinezii vor fi cei care îl vor repune în funcțiune, pentru că sunt interesați de oțelul lui”, a explicat pentru CNN specialistul militar Justin Crump.

Compania Metinvest, care deține combinatul Azovstal, a dat asigurări că uzinele sale siderurgice nu vor lucra niciodată „sub ocupație rusă”, iar Rinat Ahmetov a spus că va considera întotdeauna Mariupol un oraș ucrainean și a promis că se va întoarce după război pentru a pune umărul la reconstrucția lui.

Subteranele Azovstal

„Oţelăria are buncăre nucleare, tuneluri, este construită pentru a rezista unui conflict nuclear, sunt foarte bine pregătite pentru apărare”, a explicat Crump. „Au avut la dispoziţie mai mult de 50 de zile pentru a o fortifica şi a construi căi de evacuare. Bănuiesc că, dacă nu vor fi sterşi de pe faţa pământului, vor rămâne acolo mult timp. Este credibil scenariul unei rezistenţe de tip gherilă.”

„Sunt teritorii uriașe cu ateliere care nu pot fi distruse din aer, motiv pentru care rușii folosesc bombe grele”, a spus Sergiîi Zgureț, un analist militar.

CITIȚI ȘI: Bătălia pentru Donbas, „premiu de consolare” pentru Putin. Luptele din Mariupol amintesc de „cyborgii din Donețk”

Serviciile de informații americane spun că o duzină de batalioane tactice asediază de săptămâni bune rafinăria. Iar Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov al Gărzii Naționale , susține că Rusia folosește bombe anti-buncăr pentru a sparge rezistența subterană.

„Forțele de ruse de ocupație și acoliții lor știu despre civilii (din buncăre – n.r.) și tot continuă să tragă de bunăvoie în fabrică”, a afirmat Prokopenko.

În prezent, forţele proruse controlează toate cartierele rezidenţiale din Mariupol, susține purtătorul de cuvânt al miliţiilor din autoproclamata republică populară Doneţk, Eduard Basurin, intervievat de televiziunea de stat rusă.

Forţele proruse au ca obiectiv „să elibereze” oţelăria cât mai repede cu putinţă, a declarat un alt separatist, Denis Puşilin, citat de RIA.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a dat un ultimatum apărătorilor Mariupolului să predea armele şi vor fi lăsaţi în viaţă, însă forţele ucrainene au refuzat să capituleze şi au promis să lupte până la capăt.

Mariupolul se confruntă cu o gravă catastrofă umanitară după invazia Rusiei, iar autorităţile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în urma bombardamentelor şi a asediului armatei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite