„Ascundeți fetele!”. Poveștile dramatice ale fetelor violate și omorâte de soldații ruși în Ucraina

Localnicii din regiunea Kiev povestesc cum au fost avertizați, uneori chiar de soldați ruși, să-și ascundă fetele din calea lor, pentru că vor fi violate. În Bucea, zeci de fete au fost ținute într-un beci și violate sistematic de soldații ruși, relatează The Kyiv Independent.

21 Aprilie 2022, 12:10 (actualizat 21 Aprilie 2022, 12:25) Știrile TVR |
Tânără de 23 de ani, violată și omorîtă de soldații ruși / FOTO: The Kyiv Independent

The Kyiv Independent a reconstituit povestea unei tinere din Bucea, Karina Ierșova, care a fost răpită, sechestrată, violată și apoi împușcată în cap de soldații ruși, chiar cu o săptămână înainte să împlinească 23 de ani.

„Este clar că poliția știe că a fost torturată și violată, dar detectivul nu ne-a spus asta în față. Ne-a spus că nu are nici un drept să vă spun asta, dar toate indiciile duc la viol”, le-a spus tatăl vitreg al fetei, Andrei Dereko, jurnaliștilor.

Tânăra de 23 de ani era micuță, plăpândă și lucra era managerul unui local de sushi. Nu era o amenințare pentru nimeni. Poliția nu le-a permis părinților Karinei să îi vadă trupul, considerând că este prea șocant. A fost îngropată într-un sicriu închis, în 13 aprilie, în satul Bila Țerkva, la o zi după ce a fost identificată.

Ttaăl vitreg al Karinei i-a rugat pe polițiști să îi arate măcar o fotografie cu corpul fetei. I-au arătat doar o imagine cu partea de sus: avea tăieturi peste tăieturi și carnea luată în zona coastelor. Avea și jumătate dintre unghii rupte, deci probabil că s-a apărat, le-a spus Dereko jurnaliștilor.

CITIȚI ȘI: Spovedanii în lacrimi pentru refugiații ucraineni. Preot: Din puține cuvinte am înțeles multe. Durerea este mare

Karina a fost omorâtă la doar 1,5 kilometri de casa ei. Un  bărbat refugiat din Nikolaev a văzut momentul morții fetei.

În 16 martie, soldații ruși au adus-o pe Karina, care fusese deja împușcată în picior și avea și alte răni, la casa vecinilor săi, doi vârstnici.

„Au adus la ei o fată rănită. Nu știu ce s-a întâmplat apoi, dar un soldat a tras o rafală de gloanțe asupra lor, apoi a venit un ofițer și i-a împucașt pe toți trei. După trei zile, a venit la noi un soldat rus și ne-a zis că sunt cadavre aici”, le-a povestit bărbatul jurnaliștilor de la Kyiv Independent.

Violuri în masă ale localnicilor din Bucea. 25 de fete, ținute într-un beci și abuzate de soldații ruși

De la retragerea soldaților ruși din regiunea Kiev, autoritățile au început exhumarea trupurilor civililor omorâți de ruși în timpul ocupației de o lună. Numai în Bucea au descoperit peste 400 de cadavre ale civililor omorâți de ruși.

Soldații ruși au omorât o cincime dintre civilii rămași în oraș, conform primarului din Bucea, Anatoli Fedoruk.

Exhumările și mărturiile supraviețuitorilor au scos la iveală atrocitățile: violarea în masă a femeilor, copiilor și bărbaților din Bucea.

25 de fete și femei, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, au  fost sechestrate într-un beci din Bucea, fiind violate în mod repetat de un grup de soldați ruși, a arătat Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.

În întreaga regiune Kiev, femeile au fost prevenite să se ferească din calea soldaților ruși, pentru a evita să fie violate. Uneori, avertismentele au venit chiar de la uniin invadatori.

„Un soldat rus a venit la noi și ne-a zis să nu ne lăsăm fata afară”, le-a povestit Tetiana Aleksandrova, de 38 de ani, jurnaliștilor. Ea se ascundea cu fiica și soțul ei, împreună cu alți localnici, într-o grădiniță.

CITIȚI ȘI: Teoria celor „Patru Rusii”. Din ce lume provin soldații ruși care au comis atrocități în Ucraina – editorial The Moscow Times

O femeie dintr-un alt sat din regiunea Kiev a văzut cum o altă femeie și o fată de 16 ani au fost violate și apoi spânzurate. Ea a început să facă terapie cu Vilena Kit, un psiholog din Kiev, care lucrează cu victime ale rușilor.

„Când a venit la mine, nu putea să mai vorbească. După ce a mai progresat și a început să vorbească, nu putea să respire. Ea nu a fost violată, dar trauma secundară pe care a trăit-o a marcat-o enorm”, le-a spus psihologul jurnaliștilor.

Parchetul General din Ucraina a început să strângă mărturii despre violurile comise de soldații ruși încă din primele zile ale invaziei. În 22 martie, a fost deschis oficial primul dosar penal pentru un soldat rus care a violat o femeie din regiunea Kiev.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat mai multe convorbiri între soldații ruși și soțiile lor. Una a devenit virală în spațiul public: un soldat care era sfătuit de soția lui să violeze ucrainence, doar să nu-i spună ei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI