Articolul din Codul penal declarat neconstituţional privind prescripţia răspunderii penale, modificat prin OUG

Cătălin Predoiu ministrul Justiţiei
Cătălin Predoiu ministrul Justiţiei
30 mai 2022, 18:57

Guvernul a modificat Codul Penal astfel încât prescripția răspunderii penale să poată fi întreruptă prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.

Ministrul Justiției a precizat că era nevoie de această modificare rapidă, înainte de publicarea în Monitorul Oficial a unei decizii a Curții Constituționale de săptămâna trecută.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: “Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost aliniat articolul 155 alineatul 1 din Codul penal la o recentă decizie a Curții Constituționale din data de 25 mai. Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, citez, articolul 155 va avea în alineatul 1 următorul conţinut: ‘Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului’. Este o intervenție punctuală care era necesară”.

Curtea Constituțională a decis că prevederea legislativă anterioară este neclară, incoerentă și lipsită de previzibilitate, deci neconstituțională.

În lipsa deciziei de azi, mai multe anchete judiciare ar fi fost compromise, a subliniat Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă