Articolul care permitea procurorilor să obțină întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale, declarat neconstituțional

27 mai 2022, 14:08

ACTUALIZARE Curtea Constituţională a României a făcut noi precizări în legătură cu neconstituţionalitatea textului din Codul penal privind întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale, susţinând că legiuitorul trebuie să ia imediat măsurile necesare pentru corectarea textului de lege, fără a mai aştepta publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a declarat joi neconstituţional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Este vorba de art. 155 alin.(1) din Codul penal: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Acest text din Codul penal mai fusese declarat neconstituţional în anul 2018, însă Parlamentul nu a modificat legea, în termen de 45 de zile.

_______________________________________________

Există temerea că multe persoane publice, precum Elena Udrea sau Cristian Popescu Piedone ar putea scăpa de pedepse ca urmare a aplicării acestei decizii.

După ce a fost anunțată, și au apărut critici, judecătorii CCR au respins acuzația că ar fi anulat instituția interuperii prescripției. EI spun doar că au declarat neconstituțională o prevedere neclară și imprevizibilă.

Parlamentul are acum la dispoziție 45 de zile pentru a corecta respectivul articol din codul penal și să îl pună în acord cu decizia Curții.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Nu pot face în acest moment specualții, în special până nu vedem motivarea Curtea Constituțională. Așteptăm decizia CCR vom vedea ce scrie în motivare, din punct de vedere al Ministerului Justiției care este inițiator ale legii, vom adapta proiectul în curs  pe care îl avem în consultare cu Comisia Europeană. Noi avem la minister un proiect de lege care urmează să fie promovat în perioada imediat următoare, este în consultare cu Comisia Europeană și ne vom adresa și acestui articol. La articolul 155 există un text de remediu care spune că întreruperea se face  la comunicarea oricărui act de procedură suspectului sau inculpatului. Sintagmă care lipsea din proiect.

Cristian Ene, avocat:  La acest moment ea nu se aplică unor procese deja terminate, ci cu siguranță se va aplica această decizie tuturor proceselor terminate în care s-a invocat această excepție de neconstituționalitate și a fost trimisă la CCR pentru a fi judecată sau respectiv a fost respinsă de către instanțele judecătorești.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite