Artiștii independenți vor statut legal. Un studiu arată că majoritatea coregrafilor și dansatorilor independenți trăiesc din aproximativ 1500 de lei pe lună

Artiștii independenți sunt printre cei care au cel mai mult de pierdut în această perioadă cu multe restricții. Au venituri fluctuante și nicio instituție nu-i protejează. În mod excepțional, în timpul acestei crize, ei au un ajutor de la stat, dar situația ar trebui reglementată pe termen lung. Câți sunt... nimeni nu știe. Ministrul Culturii spune că va cere un recensământ al sectorului cultural independent.

22 Aprilie 2020, 13:12 (actualizat 22 Aprilie 2020, 13:17) Știrile TVR |
Artistii independenti vor statut legal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Carmen Lidia Vidu e regizoare și artist multimedia. Activează în sectorul cultural independent de aproape 20 de ani.

Alt caz, aceeași incertitudine. Centrul de teatru educațional Replika din Capitală funcționează cu finanțări câștigate de la stat pentru diferite proiecte și cu bani din donații.

Alte țări au stabilit de mult o formă care le conferă stabilitate creatorilor independenți. Iată, de pildă, exemplul Franței cu legea așa numiților intermitenți din lumea spectacolului, cu contracte neregulate, care alternează perioadele de șomaj cu cele de muncă. Artiștii plătesc taxe astfel încât să primească o indemnizație și când nu au de lucru.

Dacă s-ar ști câți artiști și creatori sunt în sectorul cultural independent, ce surse de venit au şi în ce perioade, s-ar putea gândi politici publice pe baza unor date exacte. Și evident s-ar putea iniția o lege care să le asigure protecție socială independenților.

Situația precară a unui artist independent reiese şi dintr-un studiu comandat de o fundaţie privată, pentru că statul nu are date oficiale. Studiul arată că majoritatea coregrafilor și dansatorilor independenți trăiesc din aproximativ 1500 de lei pe lună.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI