Arta tranșeelor – expoziție cu obiecte realizate de soldați în timpul războiului, la Casa Mureșenilor din Brașov

4 februarie 2018, 14:44

Conceptul de „trench art” sau „arta din tranșee” a apărut prima dată în perioada războaielor napoleoniene. Cele mai multe obiecte au fost create însă în prima conflagrație mondială, apoi conceptul a evoluat în timpul celorlalte conflicte armate. Materia primă a fost, de fiecare dată, furnizată chiar de război.

În lungile perioade de așteptare dintre bătălii, mulți soldați își găseau o modalitate plăcută de a-și petrece timpul, creând obiecte artizanale. Tuburile de obuz deveneau vase pentru flori,  iar grenadele -scrumiere.

Expoziția deschisă la Casa Mureșenilor din Brașov este dedicată Centenarului Marii Uniri.

Obiectele din expoziție au fost adunate de colecționarul Cristian Dumitru, în peste 20 de ani, din diferite locuri din România, dar și din Franța, Italia, Belgia și Germania.

Cea mai mare piesă din expoziţie este o pală de elice IAR 39, un avion al armatei române care a rezistat până în anii ’50. Elicea a fost recuperată din casa unui mecanic de avion din cel de Al Doilea Război Mondial, care şi-ar fi dorit foarte mult să ajungă un fel de monument funerar, dar pentru că nu avea statutul de pilot, de teama comuniştilor, a ascuns-o, fiind recuperată prin anii ’90 de la moştenitorii acestuia.

Pe lângă aceste exponate, Muzeul Vasile Pîrvan din Birlad a contribuit cu o selecție de fotografii, uniforme și hărți militare, medalii și alte piese care creează atmosfera specifică în care au fost realizate obiectele „trench art”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite