Artă rupestră sacră veche de 22.000 de ani din Australia, vandalizată. Comunitatea indigenă este îngrozită

Desen rupestru din Peștera Koonalda
Desen rupestru din Peștera Koonalda
23 decembrie 2022, 14:08

Această peșteră protejată și arta sa au fost însă vandalizate acum cu graffiti, devastând emoțional comunitatea indigenă Mirning.

Autoritățile caută vinovații.

„La începutul acestui an s-a descoperit că peștera a fost accesată ilegal și că o secțiune a delicatelor ornamente făcute cu degetele a fost vandalizată, cu zgârieturi în partea laterală a peșterii”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului într-o declarație pentru CNN.

Este vorba despre niște caneluri trasate de degetele oamenilor din epoca glaciară pe pereții calcaroși și moi ai peșterii.

„Vandalismul din Peștera Koonalda este șocant și sfâșietor. Peștera Koonalda are o importanță semnificativă pentru populația Mirning, iar zecile de mii de ani de istorie arată unele dintre cele mai vechi dovezi ale ocupației aborigene în acea parte a țării”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Dacă acești vandali pot fi prinși, ei ar trebui să suporte toată forța legii”.

Vandalii nu au fost descurajați de gardurile de la peșteri, astfel că guvernul statului Australia de Sud ia acum în considerare instalarea de camere de supraveghere și s-a consultat cu liderii indigeni „în ultimele luni” cu privire la modul în care să protejeze mai bine situl, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, Bunna Lawrie, un bătrân Mirning și custode al Koonalda, a declarat că nu a auzit despre vandalism până când presa locală nu a raportat acest lucru în această săptămână.

„Noi suntem custozii tradiționali ai Koonalda și cerem ca acest lucru să fie respectat și ca bătrânii noștri Mirning să fie consultați”, a spus el într-o declarație.

Incidentul i-a frustrat pe indigenii Mirning, care spun că solicitările lor anterioare repetate pentru o securitate mai mare au rămas fără ecou.

Fiind un loc sacru, acesta este închis publicului și este accesibil doar câtorva bătrâni din comunitate, a precizat grupul într-o declarație. În afară de semnificația spirituală a peșterii, restricțiile au ca scop și protejarea artei delicate, dintre care unele ornamente sunt gravate în podeaua peșterii.

În ciuda protecțiilor legale, grupul a declarat că a primit în continuare cereri pentru a permite accesul publicului la Koonalda.

„Ne-am opus deschiderii locului nostru sacru, deoarece acest lucru ar încălca protocoalele care au protejat Koonalda pentru atât de mult timp. Încă din 2018 am cerut sprijin pentru a asigura intrarea cu prioritate și pentru a oferi semnalizarea corespunzătoare. Acest sprijin nu a venit”, se arată în declarație.

„În schimb, în ultimii ani s-au produs daune care includ prăbușirea intrării în peșteră, în urma unor lucrări de acces asupra cărora nu am fost consultați și (nu au fost) aprobate.”

Timp de zeci de ani, oamenii de știință australieni au crezut că populația indigenă a țării a existat pe aceste meleaguri doar de aproximativ 8.000 de ani.

Peștera Koonalda a fost primul loc din Australia cu artă rupestră indigenă care a putut fi datată cu 22.000 de ani în urmă – răsturnând înțelegerea comunității științifice asupra istoriei Australiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite