Artă contemporană interactivă la Bienala de la Veneția. Expoziția îi transformă pe vizitatori în creatori de opere de artă

12 mai 2019, 10:33

Poți să arunci o privire și fără să cumperi bilet. Șosete, lenjerie de corp și pulovere atârnă pe sârmă, în fața intrării. Nu sunt puse la uscat. Sunt o piesă din expoziție. Se numește Second Hand.

Artistul a luat țiglele de pe acoperișul unui hotel venețian și le-a transformat în haine.

Arta interactivă are toate formele și mărimile. Vizitatorii pot intervieva prin Skype soldați din diferite țări.

„Mișcarea Înapoi” e o experiență imersivă. Combină coregrafia postmodernistă și dansul urban cu tehnici de gherilă și elemente din cultura underground. La un moment dat, se mută cortina, se schimbă luminile și spectatorii devin actori.

Exponatele chiar asta fac: oferă experimente, fie că vizitatorul colindă printr-un labirint negru care reprezintă o lume a viitorului, fie că trece, pur și simplu, pe lângă o văcuță care se plimbă pe șine.

Un lichid incontrolabil pe care robotul încearcă neobosit să îl curețe reprezintă latura evazivă a artei, refuzul de a fi fixată.

Într-un pavilion, oamenii se plimbă printre păpuși care fac tot felul de activități. Artistul spune că a vrut să reprezinte o societate care se îndoiește de ea însăși.

O altă lucrare  explorează schimbările climatice, permițând spectatorilor să asiste la efectele asupra mărilor și oceanelor. Pentru a salva lumea, ei sunt rugați să scoată artistul blocat într-un rezervor cu apă în creștere.

Expoziția numită „Să aveți parte de timpuri interesante!” va fi deschisă până pe 24 noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite