Arsuri de la soare, risc mai mare. „Folosiți protecția”? Campanie de prevenție a cancerului de piele adresată adolescenților

9 mai 2023, 21:21

Omul, vorba noastră, până nu i se întâmplă nu prea crede.

Fănel s-a ars la soare de nenumărate ori, din copilărie. Nu folosea creme de protecţie şi, până la 50 de ani, nu a fost la vreun dermatolog. Acum două veri, la mare, a mers la un control gratuit pe plajă si a aflat că o aluniţă care tot creştea era cancer de piele incipient.

FĂNEL MANEA, pacient operat de cancer de piele: O aluniţă, datorită expunerii îndelungate la soare a suferit modificări. Am iubit și iubesc soarele, dar trebuie să înţelegem şi să ascultăm sfatul medicilor.

Fănel a scăpat cu bine cu o mică operaţie, iar acum se protejează mereu.

Oriunde ne expunem la soare, nu doar la plajă, trebuie să folosim cremă de protecţie.

Prof. dr. CĂLIN GIURCĂNEANU, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie: Cei care au suferit cel puţin o arsură solară în copilărie pot face un cancer cutanat peste 30 de ani sau peste 40 de ani. Persoanele care lucrează mult în aer liber, stau mult în soare, sunt foarte expuse.

Potrivit estimărilor, incidenţa cancerului de piele va creşte cu 85 la sută în 20 de ani.

Printr-o nouă campanie, medicii speră să-i convingă pe adolescenţi să se apere de radiaţiile periculoase.

Dr. ALIN NICOLESCU, secretar general, Societatea Română de Dermatologie: Te duci la mare, cu prietena, cu prietenul, nu-ţi mai dai cu cremă că trebuie să te bronzezi repede şi frumos. Crește cu 18 la sută riscul de a face un cancer de piele. E o cifră enormă pentru o zi de plăcere în care ai stat şi te-ai ars.

Prof. dr. DOINA PLEŞCA, preşedinta Societăţii Române de Pediatrie: Până la 18 ani, expunerile copiilor la soare depășesc necesarul de radiaţii pentru toată viaţa! Vedem tinerele familii care ies pe plajă cu sugarii, îi ţin pe plajă sub umbrele. Sunt expuşi la soare.

Potrivit unui sondaj, 8 din 10 adolescenți înțeleg că expunerea excesivă la ultraviolete crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert nu se protejează întotdeauna și nu folosesc nici ochelari cu protecţie UV.

Dr. ALIN NICOLESCU, secretar general, Societatea Română de Dermatologie: Dacă fără să dau cu nimic mă ard în 10 minute, dacă îmi dau o cremă SPF 15 sunt protejat 150 de minute, dacă dau cremă 50, sunt protejat 500 de minute.

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Cei care cred că sunt protejați de arsurile solare dacă soarele este ascuns după nori se înșeală. Razele UV sunt puternice și atunci când afară este înnorat. O arată și lentilele acestor ochelari de vedere, a căror nuanță se închide în funcție de intensitatea radiațiilor ultraviolete.

Medicii spun că este esenţial să ne verificăm singuri aluniţele şi să mergem la dermatologie de două ori pe an, mai ales că pielea suferă un şoc dacă trecem direct de la iarnă la vară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite