Arsenal militar american în România. Comandantul Batalionului 1 „Vulturii luptători”: „Orice s-ar întâmpla, suntem gata să răspundem”

14 februarie 2017, 08:54

Soldaţii vor participa la trageri cu muniţie de luptă în Centrul de instruire de la Smârdan şi la exerciţii împreună cu militari din Forţele Terestre Române. Unitatea de luptă americană face parte din brigada desfăşurata de Statele Unite în Polonia, în cadrul măsurilor luate pentru securitatea flancului estic al NATO.

„”Mesajul nostru pentru români este că suntem foarte serioşi în privinţa angajamentelor luate în cadrul NATO. Suntem foarte bucuroşi să fim aici, să lucrăm alături de partenerii noştri români. Principalul mesaj este de asigurare, de cooperare şi de sincronizare. Există planuri de contingenţă, iar în caz de criză, urgenţă ori de activare a articolului 5, suntem gata să răspundem împreună cu partenerii noştri!”, a declarat comandantul Batalionului 1 „Vulturii luptători”. Locotenent-colonelul american Jason Sabat a stat de vorbă cu jurnalistul TVR Alina Grigore.

Pe un ger năpraznic, au ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu primele 15 tancuri Abrams. În total, vor sosi 50 de blindate americane – tancuri Abrams, masini de luptă Bradley, precum şi mortiere autopropulsate, a transmis corespondentul TVR Alina Grigore, de la baza militară. Locotenentul-colonel român Nicolae Marius Moneanu a explicat, pentru TVR, care este scopul exerciţiilor din România şi a vorbit despre modul în care se vor derula aceste antrenamente.

„Despre antrenamentele şi perioada de instruire în comun pe care o vom desfăşura, probabil, începând cu 15 martie, pot să vă spun că este vorba despre o serie de exerciţii dintr-un cadru mai mare, care a fost planificat de structurile abilitate. Vom executa şi vom desfăşura exerciţii de antrenamente în teren, fără trageri de luptă, şi exerciţii cu trageri de luptă de nivel pluton. De asemenea, vom avea, probabil, o serie de exerciţii de tragere cu armanentul individual din dotare (…) Scopul acestor exerciţii, care au caracter ofensiv sau defensiv, este de a ridica nivelul de interoperabilitate în structurile partenere şi, totodată, de a creşte nivelul de instruire, colectiv şi individual”, a declarat loc. col. Nicolae Marius Moneanu, comandantul Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”, cu misiuni în Kosovo, Irak şi Afganistan.

Experţii Iulian Fota şi Şerban Cioculescu au fost invitaţi, de la ora 10:00, într-o Ediţie Specială a Ştirlor TVR, în care s-a discutat despre angajamentul Pentagonului în securizarea flancului estic al NATO.

Cei 500 de militari americani din Batalionul 1 „Vulturii luptători” au ajuns deja la Mihail Kogălniceanu şi o parte din tehnica lor de luptă – primele 15 tancuri Abrams.

Tancurile Abrams sunt principalele tancuri de luptă ale armatei americane, concepute pentru războiul modern, a transmis corespondentul TVR Alina Grigore, în Telejurnalele de la 07:00 şi 08:00.

În galeria video, vedeţi imagini cu tancurile Abrams sosite la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă