Armistiţiu în estul Ucrainei. Acordul a fost încheiat între armata ucraineană şi rebelii separatişti

20 februarie 2017, 16:17

Pe 20 februarie, acordul de încetare a focului va începe, iar retragerea echipamentelor militare grele va începe de asemenea.

Miniştrii de externe german şi francez sunt şi ei optimişti. Ei speră că până la urmă se va ajunge şi la o reglementare politică a conflictului, conform înţelegerilor de la Minsk.

Acordurile de la Minsk sunt interpretate diferit la Moscova şi la Kiev. Ucraina vrea să controleze graniţa cu Federaţia Rusă pe segmentul regiunii Donbas, pe unde rebelii separatişti, afirmă oficialii de la Kiev – primesc susţinere financiară şi militară din partea Moscovei.

Rusia insistă că un control al frontierei poate fi făcut de ucraineni doar după adoptarea unei noi Constituţii şi organizarea de alegeri locale în Donbas. De la începutul lunii februarie au reizbucnit violenţele de-a lungul fâşiei de delimitare a zonelor controlate, pe de o parte de armata ucraineană iar de cealaltă – de rebelii separatişti pro-ruşi.

Administraţia de la Kiev şi Moscova se acuză reciproc de amplificarea confruntărilor militare. După anunţarea armistiţiului, tot sâmbătă, dar seara târziu, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret privind recunoaşterea în Rusia a documentelor, inclusiv a numerelor de înmatriculare auto, a cărţilor de identitate şi paşapoartelor, emise de separatiştii din Doneţk şi Lugansk. Kremlinul precizează că este o măsură provizorie până la găsirea unei soluţii politice la conflict.

Unii comentatori spun că prin acceptarea documentelor emise în Donbas, Rusia practic recunoaşte deja oficial ca îi susţine pe separatişti.

Cancelariile occidentale şi Kievul au condamnat vehement decizia Rusiei, calificând-o drept îngrijorătoare şi incompatibilă cu obiectivele Acordului de la Minsk.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite