Arme împotriva infecțiilor din spitale. Martori incolori pentru verificarea curățeniei și dezinfecției, la Alba-Iulia

În lupta cu bacteriile care ucid, spitalele apelează la tot mai multe metode pentru a le depista şi elimina. Sunt folosiţi inclusiv martori invizibili pentru a verifica cele mai sensibile zone din spitale. Dar aproape douăzeci de mii de pacienţi au făcut, anul trecut, infecţii asociate actului medical - aproape dublu faţă de 2005. Și sunt doar cazurile raportate.

01 Noiembrie 2018, 18:15 (actualizat 01 Noiembrie 2018, 23:58) Știrile TVR |
Arme împotriva infecțiilor intraspitalicești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba-Iulia, personalul responsabil cu dezinfecţia şi curăţenia este prins imediat dacă nu-şi face bine treaba. Totul, cu ajutorul unor martori ce nu pot fi observaţi cu ochiul liber: o pudră şi un gel incolor care se pun acolo unde pot fi bacterii periculoase. Cu o lanternă cu lumină ultravioletă, vezi dacă riscul a fost înlăturat.

Monica Onețiu, director de îngrijiri: "Dacă nu sunt curăţate, spălate, rămân și a doua și a treia zi și le observăm cu lanterna. Luăm măsuri, de monitorizare, reinstruirea personalului şi uneori şi măsuri disciplinare".

Martorii sunt puşi în locuri alese la întâmplare, fără un program prestabilit. Doar persoanele care aplică soluţiile ştiu locurile. În trei luni, cu astfel de controale, numărul infecţiilor intraspitaliceşti a scăzut cu 20 la sută.

Diana Mârza, manager de spital: "Observăm de la un trimestru la altul că aceste infecţii, mai ales cele pe suprafeţe, scad până la diminuare totală. Pe majoritatea secţiilor chirurgicale avem maşini de spălat şi dezinfectat recipienţi".

Este nevoie de programe de responsabilizare, au transmis experţii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, care au venit în România după scandalul Hexi Pharma. Ei au arătat că spălatul pe mâini este o problemă reală în spitalele româneşti, supraaglomerate, în care dezinfectantul nu este la îndemâna oricui.

Oficial, aproape 20.000 de pacienţi s-au ales cu infecţii pe care nu le aveau înainte să ajungă în spital, anul trecut - de aproape două ori mai mulţi decât în 2005. A crescut, de fapt, raportarea. Tot rămân însă foarte multe cazuri nedeclarate. În Germania, sunt raportate de aproape trei ori mai multe. Noi, pe hârtie, avem cele mai curate spitale din Europa.

Sorin Pintea, ministrul Sănătății: "Direcţiile de sănătate publică fac controale inopinate, încrucişate. S-au descoperit nereguli, s-au sancţionat, s-au corectat, dar direcţia de sănătate publică şi inspectorii nu pot să stea în spital non-stop".

Reguli avem, dar trebuie cunoscute de personal şi respectate. Aproape trei sferturi din spitale nu au însă epidemiolog. În plus, pentru a depista bacteriile, e nevoie şi de laboratoare performante, care lipsesc. Pacienţii infectaţi ar trebui izolaţi, dar nu există suficient spaţiu. Iar dacă o secţie se închide pentru dezinfecţie, spitalul pierde bani de la casa de asigurări.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI