Armata Ucrainei anunță că a bombardat poziţii ruseşti de pe Insula Şerpilor

Insula Șerpilor. Hartă
Insula Șerpilor. Hartă
27 aprilie 2022, 17:16

Deşi pierdută sub control rusesc, Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio conform căreia, când echipajul crucişătorului rus Moskva le-a cerut prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă au răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a transmis că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului. Ulterior au apărut date că mai mulți dintre aceștia sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat.

Soldaţii ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Rusia nu a confirmat miercuri tirurile asupra acestei insule strategice asupra căreia a preluat controlul la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Crucişătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, în timp ce era remorcat spre portul Sevastopol, după ce fusese lovit de două rachete ucrainene Neptun. Pentru a celebra această victorie, poşta ucraineană a emis un timbru ce arată un soldat ucrainean făcând un gest vulgar în direcţia navei ruse, alături de textul „Navă de război rusească, du-te naibii!”. Timbrul a avut un mare succes la vânzare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite