Armata ucraineană continuă contraofensiva și a anunțat că a eliberat noi teritorii în apropiere de Bahmut. Ministrul ucrainean de Externe a cerut Occidentului să livreze mai mult armament Kievului

12 septembrie 2023, 08:22

Kievul a anunțat că a preluat controlul unor platforme de exploatare a gazului și petrolului din Marea Neagră, din apropierea peninsulei Crimeea.

”Această operaţiune a fost ţinută secretă tot timpul. Dacă inamicul află că ne apropiem de poziţiile sale, ar fi ripostat, pentru că este o lovitură puternică pentru inamic”.

Operațiunea forțelor navale ucrainene a fost una complexă și plină de riscuri.

”Am ajuns în vârf, am verificat să nu fie mine, am luat echipamentul nostru aici, folosing frânghii. Am folosit un dispozitiv electric de tăiat, am înlăturat staţia Radar şi apoi, folosind echipamentul, am dat-o jos. În cursul inspecţiei, am găsit rachete în camera motoarelor. Inamicul a folosit platforma că depozit pentru muniţii. Am găsit cisterne cu combustibil. Platforma a fost foarte importantă pentru inamic, acolo se realimenta şi se păstra muniţia”.

Platformele industriale au fost ocupate de Rusia încă din 2015, la un an după anexarea ilegala a peninsulei Crimeea.

Pe de altă parte, la Kiev a ajuns în vizită neanunțată și șefa diplomației germane. Este cea de a patra vizită la Kiev a ministrului de Externe german, Annalena Baerbock, de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Șefa diplomației germane discută cu oficialii ucraineni despre posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, Ministrul ucrainean de Externe a cerut Occidentului să livreze mai mult armament Kievului.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: La discuţiile de astăzi despre armament am vorbit şi de livrarea sistemelor de apărare, în condiţiile în care ne apropiem de o altă iarnă. Ne aşteptăm la atacuri ruseşti asupra infrastructurii de energie, din oraşele noastre. Avem, de asemenea, nevoie de sisteme de apărare aeriană pentru a ne proteja porturile, astfel încât Ucraina să exporte grâu spre alte naţiuni.

Sosirea oficialului german în Ucraina are loc pe fondul intensificării acțiunilor contraofensive ale trupelor ucrainene. Potrivit ministerului Apărării de la Kiev, au fost eliberate teritorii din estul orașului Bahmut. Soldații ucraineni sunt în urmărirea militarilor ruși care se retag în grabă și își lasă în urmă morții și răniții.

”Drumul spre Blahodatne a devenit drumul lor spre moarte. Au minat drumul de acces. Şi când au încercat să fugă de la Blahodatne la Urozhaine, au ajuns aici, morţi”.

Volodimir Zelenski a confirmat că trupele rusești au bombardat regiuni în care se aflau reprezentanți ai organizațiilor umanitare, iar doi voluntari străini au fost uciși.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Lângă oraşul Chasiv Yar din regiunea Doneţk, teroriştii ruşi au atacat un vehicul cu voluntari străini. A fost o lovitură directă de rachetă anti-tanc. Până acum ştim cu siguranţă că Anthony Ignat din Canada a fost ucis. Din păcate, Emma Igual din Spania a fost, de asemenea, ucisă. Condoleanţele mele familiilor. Alţi doi voluntari au fost duşi la spitalele din Dnipro.

Ucraina a recucerit aproape 50 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut, de la începutul contraofensivei, din luna iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei