Armata ucraineană a distrus un depozit cu muniție al rușilor. Putin a afirmat că a început contraofensiva și a eșuat. Acoperișul unei case din Herson a ajuns pe o plajă din Odesa

10 iunie 2023, 07:58

Soldații ucraineni se îndreaptă spre Bahmut, una dintre direcțiile atacurilor rusești. Potrivit agenției ucrainene ukrinform rușii au încercat să treacă la ofensivă în 4 regiuni: Bahmut, Avdivka, Liman și Marinka, dar fără succes.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Tocmai am avut o ședință cu liderii armatei. Ne concentrăm asupra situației de pe linia frontului. Am primit informări de la toți comandanții noștri. Suntem concentrați în toate direcțiile unde e nevoie să acționăm și unde inamicul poate fi înfrânt.

Cel puțin în direcția Bahmut, armata ucraineană a distrus un depozit de muniție al rușilor asta în timp ce liderul de la Kremlin recunoaște că a început contraofensiva ucrainenilor, dar că a și eșuat.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Ce pot să spun? Mai întâi că a început contraofensiva. Este clar pentru că armata ucraineană folosește rezervele strategice. În al doilea rând, soldații ucraineni nu și-au atins obiectivele propuse în niciun sector. Este evident.

ÎN ZONELE INUNDATE EXISTĂ RISCUL PENURIEI DE APĂ POTABILĂ

În timp ce se dau lupte grele pe linia frontului, în zonele inundate după distrugerea barajului se luptă pentru supraviețuire. Sunt locuri unde se profilează o criză a apei potabile așa că toate organizațiile umanitare s-au mobilizat ca să evite o asemenea tragedie.

Yulia Kisilova, voluntar: Nevoia de apă potabilă este încă acută. De azi dimineață am distribuit 100 de bidoane de 5 litri. Ne-au mai rămas câteva, dar mai așteptăm un transport.

Și în tot acest timp se fac evaluări privind catastrofa produsă de distrugerea barajului întregii regiuni. Se fac și calcule. Reconstrucția sa ar costa zeci de miliarde de euro și ar dura cel puțin 5 ani. Până atunci, un deputat din Odesa, a postat pe contul sau de Twitter o părticică din dimensiunea dezastrului. Casele puse la pământ de valul uriaș au ajuns la Marea Neagră.

Oleksiy Goncharenko, deputat ucrainean: Vă salut din Odesa. Puteți vedea portul Odesa. Aceasta este faimoasa plajă Delfinul și iată ce vedem în Odesa acum. La sute de kilometri distanță de Nipru, din Herson, bucăți dintr-o casă.

DIN ZONELE INUNDATE AU FOST EVACUAȚI 3.000 DE OAMENI

Din zonele inundate au fost evacuate până acum peste 3000 de persoane. Autoritățile au anunțat că sunt foarte mulți oameni care nu vor să-și părăsească locuințele chiar dacă sunt sub ape sau nu a mai rămas mare lucru din ele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite