Armata SUA: Au fost recuperate resturi „semnificative” ale balonului de spionaj al Chinei

Balon chinez doborât / captura Youtube
Balon chinez doborât / captura Youtube
14 februarie 2023, 10:58

Senzori și componente electronice au fost scoase din apele din largul Carolinei de Sud, afirmă armata, după ce Casa Albă a declarat că programul de supraveghere al Beijingului datează de ani de zile.

Armata americană a recuperat „resturi semnificative” de la un presupus balon de supraveghere chinezesc doborât luna aceasta, a declarat Pentagonul, după ce Casa Albă a afirmat că China a operat un program de spionaj cu baloane la mare altitudine, prin intermediul cărora spionează SUA și pe aliații săi de mulți ani.

Comandamentul de Nord al SUA a precizat într-o declarație: „Echipajele au reușit să recupereze resturi semnificative de la fața locului, inclusiv toate piesele prioritare de senzori și electronice identificate, precum și secțiuni mari ale structurii”.

Balonul, doborât în largul coastelor Carolinei de Sud la 4 februarie, a fost primul dintr-o serie de obiecte misterioase doborâte de armata americană în decurs de opt zile în spațiul aerian nord-american.

Cu toate acestea, programul de supraveghere al Chinei, potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, datează cel puțin din timpul administrației lui Donald Trump, despre care a spus că nu a fost conștient de el.

„A funcționat în timpul administrației precedente, dar nu l-au detectat”, a declarat Kirby.

„Noi l-am detectat, l-am urmărit. Și am studiat cu atenție pentru a afla cât de multe putem. Știm că aceste baloane de supraveghere ale RPC [Republica Populară Chineză] au traversat zeci de țări de pe mai multe continente, inclusiv pe unii dintre cei mai apropiați aliați și parteneri ai noștri.”

Marți dimineață va avea loc la Capitoliu o ședință de informare clasificată pentru toți senatorii, a declarat biroul liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, iar biroul de informații naționale de la Casa Albă îl va informa miercuri pe John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, a relatat CNN.

Separat, în Japonia, Fuji News Network a relatat marți că Tokyo a ajuns la concluzia că obiectul care a zburat deasupra apelor japoneze în apropierea regiunii sud-vestice Kyushu în ianuarie anul trecut a fost cel mai probabil un balon de spionaj chinezesc.

Biden, a spus Kirby, a dirijat o evaluare amplă a capacităților de informații ale Chinei atunci când a preluat funcția. Ca răspuns la evenimentele recente, Kirby a declarat că Biden a direcționat acum o echipă „pentru a studia implicațiile politice mai largi pentru detectarea, analizarea și eliminarea obiectelor aeriene neidentificate care prezintă fie riscuri de siguranță, fie de securitate.”

Kirby nu a fost în măsură să ofere noi detalii despre cele mai recente trei obiecte, inclusiv despre atacul cu rachete de duminică asupra unui obiect zburător neidentificat de formă „octogonală” deasupra lacului Huron, Michigan, și despre alte obiecte de mare altitudine doborâte deasupra Yukonului, Canada, sâmbătă, și Deadhorse, Alaska, cu o zi înainte.

Dar el a precizat că autoritățile vor ști mai multe după ce vor fi recuperate și analizate resturile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat luni că obiectele fac parte dintr-un „model” de supraveghere folosit de către China și Rusia, iar un comandant al forțelor aeriene americane a declarat că armata americană a observat baloane-spion chinezești în Orientul Mijlociu în „trecutul recent”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite