Armata rusă, în criză de rachete? Ce au observat analiștii occidentali

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
18 mai 2022, 11:43

Aceste rachete de producție internă au fost responsabile pentru unele dintre cele mai groaznice atacuri ale Rusiei în Ucraina, inclusiv asupra orașului-port Odesa și asupra unei gări din orașul Kramatorsk, din estul ucrainean, unde o rachetă Tochka-U a ucis 57 de persoane și a rănit cel puțin 100 dintre civilii care fugeau de război.

În total, Rusia a tras 2.154 de rachete în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit unui comunicat de săptămâna trecută a președintelui ucrainean Volodomir Zelenski.

Dar aceste atacuri au devenit mai rare în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la speculații în rândul oficialilor occidentali și analiștilor, care cred că stocurile de rachete ale Rusiei sunt aproape goale.

Ce este o rachetă ghidată cu precizie?

Rachetele cu precizie, cunoscute și sub denumirea de „muniții inteligente”, sunt proiectate pentru a fi extrem de precise. Sunt echipate cu sisteme „căutătoare” care le permit să schimbe traseele de zbor după lansare și să atingă ținte specifice de la distanțe lungi. Racheta rusă Iskander-M, de exemplu, poate parcurge până la 500 de kilometri și poate lovi o zonă de dimensiunea unei piscine pentru copii.

Rusia a folosit o serie de muniții inteligente în Ucraina. Acestea includ rachetele de croazieră Kh-101 și Kh-55, care sunt lansate de la aeronave cu aripă fixă, cum ar fi bombardierele Tu-95 Bear și Tu-160 Blackjack. Astfel de rachete au fost observate în mod regulat zburând deasupra Ucrainei și au fost folosite în atacurile din aprilie asupra Odesei, potrivit analistului militar Rob Lee.

De ce este folosită muniția ghidată cu precizie?

Aceste muniții sunt preferate în războiul modern datorită eficacității și capacității lor de a reduce daunele colaterale.

„Folosind muniție de precizie, puteți trimite două aeronave pentru a deservi o țintă, în timp ce în cel de-al Doilea Război Mondial ar fi trebuit să trimiteți 100”, a declarat pentru The Moscow Times James Lewis, analist la Institutul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Atacurile cu rachete de precizie ar trebui să provoace, de asemenea, mai puține victime civile.

Este Rusia în criză de rachete?

Tactica rusă din primele luni de război a pus presiune pe stocurile de muniție cu precizie, potrivit unor analiști și oficiali occidentali.

„Nu mai vedem salve de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și aproape nu există lovituri Iskander”, a declarat analistul militar independent Pavel Lujin pentru The Moscow Times.

Un oficial american le-a spus jurnaliştilor într-un briefing, la începutul acestei luni, că Rusia „are probleme de inventar privind muniţiile ghidate cu precizie”.

Aceste informații sunt coroborate de o schimbare a tacticii rusești, în special de o utilizare din ce în ce mai mare a bombelor convenționale nedirijate, fiind observate mai ales în orașul portuar Mariupol. Munițiile nedirijate ar fi fost folosite în atacurile asupra fabricii de oțel Azovstal.

Mulți analiști cred că sancțiunile occidentale dau bătăi de ca Rusiei în privința rezervelor de rachete cu precizie. În special, sistemele de ghidare pentru rachetele de precizie necesită semiconductori și tranzistori, care nu sunt fabricați în Rusia și nici disponibili în China.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite