Armata rusă acuză Kievul că a bombardat o tabără de prizonieri ucraineni, făcând zeci de morţi

Atac cu rachete
Atac cu rachete
29 iulie 2022, 14:21

Potrivit Moscovei, acest bombardament a făcut 40 de morţi, în timp ce autorităţile proruse din regiunea Doneţk, unde se află tabăra, au menţionat un bilanţ mai mare.

Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.

În ultimele săptămâni, lansatoarele de rachete multiple Himars s-au dovedit a fi deosebit de precise împotriva poziţiilor armatei ruse.

„Această provocare scandaloasă are ca scop să-i sperie pe soldaţii ucraineni şi să-i descurajeze să se predea”, potrivit ministerului rus.

La rândul său, liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat la canalul rusesc de televiziune Rossia 24 că autorităţile ucrainene „au dat ordin de eliminare a acelor (prizonieri) care au mărturisit” despre abuzurile comise „de forţele ucrainene”, notează AFP.

El a anunţat un bilanţ de 47 de morţi, în timp ce forţele de apărare ale teritoriului separatist au menţionat 53 de morţi.

Televiziunea publică rusă a difuzat imagini prezentate ca fiind ale barăcilor carbonizate, fără a arăta victime. AFP nu a putut verifica aceste afirmaţii dintr-o sursă independentă.

Ministerul rus precizează că în închisoare erau deţinuţi în special membri ai regimentului Azov, care s-a remarcat în apărarea oraşului Mariupol împotriva armatei ruse şi pe care Moscova îl acuză că este o formaţiune neonazistă.

După lungi săptămâni de asediu şi rezistenţă la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aproximativ 2.500 de combatanţi ucraineni s-au predat în mai. Autorităţile ruse au indicat că ei vor fi încarceraţi la Olenivka.

Armata rusă nu a indicat câte persoane sunt deţinute în prezent în această închisoare. La rândul său, Denis Puşilin a menţionat vineri aproximativ 200 de prizonieri.

Autorităţile ruse şi separatiste au anunţat anterior că pregătesc un proces pentru crime de război împotriva soldaţilor ucraineni care au luptat la Mariupol, un oraş-port devastat de lupte în urma ofensivei Kremlinului.

Rusia este acuzată că a bombardat fără discriminare oraşul, ucigând mii sau chiar zeci de mii de civili. Moscova dă vina pentru distrugeri pe forţele ucrainene, aminteşte France Presse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite