Armata israeliană a încercuit centrul medical Al-Shifa din Gaza, sub care s-ar afla centrul de comandă al Hamas, şi a preluat controlul asupra spitalului

15 noiembrie 2023, 19:22

Armata israeliană operează într-o anumită zonă a complexului medical Al Shifa locul unde se află comandamentul Hamas. Au existat informaţii potrivit cărora soldaţii ar fi deschis focul în interiorul spitalului. Până şi BBC a fost nevoit să îşi ceară scuze pentru ştirile eronate pe care le-a difuzat.

“Am spus că medici şi vorbitori de limba arabă sunt ţinta soldaţilor israelieni. Asta era incorect. Am citat greşit Reuters. Ar fi trebuit să spunem forţele IDF sunt însoţite de echipe medicale şi vorbitori de limbă arabă în această operaţiune.”

Pe lângă echipele medicale, în spital au fost aduse incubatoare, medicamente şi hrană pentru copii. Înainte de a intra în clădire a fost însă nevoie de o operaţiune complexă de anihilare a unor tuneluri care duc la comandamentul Hamas. De altfel, Tsahalul a cerut liderilor Hamas să se predea pentru că sunt încercuiţi.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Forţele armatei au inclus echipe medicale şi vorbitori de limba arabă, care au fost special antrenaţi să lucreze într-o situaţie atât de complicată şi sensibilă, cu intenţia de a nu produce rău civililor folosiţi de Hamas drept scuturi umane.

Căile de evacuare ale spitalelor din nord unde s-au refugiat civilii au continuat să funcţioneze, mai ales din Al Shifa. IDF a anunţat că a găsit în interiorul complexului o parte din infrastructura teroristă. În interiorul spitalului nu a avut loc nici o confruntare, iar  în operaţiunile din afara centrului, au fost eliminaţi  5 terorişti.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Această operaţiune a fost făcută cu precizie chirurgicală pentru că vrem să menţinem spitalul în stare de funcţionare

A intrat şi primul camion cu motorină în Gaza. Israelul a permis aducerea unei cantităţi limitate de combustibil, 24 de mii de litri, destinată mijloacelor de transport care distribuie ajutoarele umanitare.

Asta în timp ce la graniţa cu Libanul continuă evacuarea localităţilor israeliene aflate în bătaia rachetelor trase de Hezbollah.

Pentru preşedintele Turciei însă, Hamas continuă să fie doar un partid politic ajuns la putere în urma unor alegeri. Regep Erdogan a acuzat SUA şi Israel că le-au luat toate drepturile membrilor Hamas şi a numit statul evreu stat terorist.

Erdogan: Vă spun acum deschis cu conştiinţa curată că Israel este un stat terorist.

O afirmaţie care nu a rămas netaxată de politicienii israelieni care au declarat că Erdogan a depăşit toate liniile roşii posibile.

Familiile celor răpiţi de Hamas au organizat un marş care a pornit de la Tel Aviv şi s-a încheiat la Ierusalim. Zilele trecute premierul Netaniahu declara în presa americană că presiunea militară va da roade până la urmă. Reuters care citează surse qatareze menţionează că se fac presiuni pentru eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 3 zile de încetare a focului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite