Armata din Taiwan a început o serie de manevre care simulează respingerea unei invazii, pe fondul creșterii tensiunilor din regiunea asiatică

Armata din Taiwan a început o serie de manevre care simulează respingerea unei invazii din partea unei puteri străine. Exercițiile au loc pe fondul declarațiilor liderilor de la Beijing referitoare la o așa zisă unificare pașnică a Chinei cu Taiwanul. Chiar dacă tensiunile sunt în creștere în regiunea asiatică, responsabilii americani nu cred că Beijingul reprezintă o amenințare imediată pentru invadarea Taiwanului. Totuși, armata americană își menține prezența importantă în regiune pentru a preveni posibile provocări, unele venite și de la Phenian.

23 Martie 2023, 15:14 Știrile TVR |

Militarii din Taiwan au simulat o invadare a insulei de către forțe inamice, pe o plajă din nordul țării. Așa zișii invadatori au debarcat de pe vase pe insulă și au încercat să ocupe obiective militare taiwaneze.

Locul ales pentru exerciții nu este întâmplător, fiind foarte aproape de strâmtoarea Taiwan, și la 30 de kilometri de capitala Taipei. Analiștii militari consideră acest loc drept unul preferat de armata chineză în cazul în care ar avea loc o invazie a insulei.

Cu toate acestea, Statele Unite, principalul aliat al Taiwanului, nu consideră un atac al Chinei ca fiind imninent. Totuși, oficialii de la Washington sunt atenți la ceea ce ei numesc extinderea agresivă a Beijingului în regiunea indo-pacifică.

”China a făcut mai multe lucruri care sunt destul de agresive, în regiune. În Marea Chinei de Sud, prin extinderea rolului său acolo şi militarizarea regiunii. A avut un comportament mult prea agresiv în jurul Taiwanului, dar şi în cazul insulelor Senkaku”, a declarat Rank Kendall, secretarul pentru Forţele Aeriene ale SUA.

Oficialul american s-a referit și la recentul incident cu baloanele de spionaj lansate de China spre Statele Unite.

”Acele baloane nu mai sunt ceea ce aş numi o ameninţare militară serioasă. Dar ele sunt un exemplu al unui fel de comportament agresiv, care cred că este contraproductiv”, a adăugat secretarul pentru Forţele Aeriene ale SUA.

Pe de altă parte, un alt exercițiu de amploare cu participare americană are loc în Coreea de Sud. Sunt primele manevre în care se folosesc vase amfibii din ultimii cinci ani, la care participă militarii sud coreeni și cei americani.

”Devine din ce în ce mai important să ne antrenăm pentru a asigura apărarea Republicii Coreea, iar angajamentul nostru este de neclintit în acest moment”, a declarat căpitanul Tony Chavez, comandant USS Makin Island.

La manevrele din Coreea de Sud participă 10 mii de militari sud coreeni și americani, 30 de nave de război și 70 de avioane. Și aceste exerciții au loc pe fondul amenințărilor sporite venite dinspre Coreea de Nord, care lansat rachete balistice în largul peninsulei coreene.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI