Armata ar vrea elicoptere noi. MApN a cerut oferte de la patru producători: Bell, Airbus, Sikorsky și Boeing

3 aprilie 2019, 22:23

Cererea armatei a ajuns la cei mai mari producători din industrie. MApN a precizat că în producția aparatelor de atac și multirol trebuie implicată și industria de apărare din România. Potrivit unor surse militare, Airbus va propune MApN un elicopter ușor de atac, H145 M. Cei de la Bell vor veni cu aparatele Viper, pe care în prezent le au pușcașii marini americani. Sikorsky, un alt producător american, propune un aparat multirol Black Hawk, iar Boeing vine cu AH-64 Apache, un consacrat elicopter de atac.

E greu de apreciat cât timp va mai trece până la demararea unui program pentru elicoptere noi. Ofertele trebuie cântărite la MApN și discutate și aprobate în CSAT. Oricum, între marii producători și armată au existat tatonări în ultimii ani. Airbus a deschis o linie la Brașov, unde ar putea fabrica un elicopter multirol, H215. Americanii de la Bell au anunțat și ei că ar produce elicopterele tot la Ghimbav.

Sikorsky a promis că ar putea face la Romaero un centru de reparație și modernizare pentru toate aparatele Black Hawk din Europa. În ciuda tuturor discuțiilor din ultimii ani, nimic nu s-a concretizat, iar armata trebuie să se bazeze în continuare pe vechile IAR 330 Puma și SOCAT, a căror resursă va expira în viitorul apropiat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă