Armata a cerut aprobarea Parlamentului pentru 9 miliarde de euro

13 aprilie 2017, 18:23

Pe lista MApN se află cele patru corvete, sisteme mobile de rachete antinavă, modernizarea mașinii de luptă a infanteriei, MLI 84. În document sunt trecute doar 94 de transportoare blindate din cele peste 650 de care ar avea nevoie armata, sisteme de comunicații și 3 programe distincte de sisteme de rachete. În total, acestea costă 9,3 miliarde de lei.

Programele de înzestrare pe care ar trebui să le aprobe legislativul reprezintă o proiecție pe următorii 10 ani. De pe lista lipsesc, însă programele majore deja începute, precum continuarea cumpărării de avioane F16 sau achiziționarea de elicoptere, unde concurează deja Airbus Helicopter și Bell Helicopter. Analiștii militari atrag însă atenția asupra riscului ca proiectele să rămână doar pe hârtie.

În alte țări din regiune înzestrarea armatei n-a bătut pasul pe loc. În Polonia, de exemplu, armata a cumpărat avioane multirol noi încă de acum 14 ani. Polonezii au plătit pe 48 de aparate F-16 de ultimă generație aproape 4 miliarde de dolari, însă au recuperat din programe de offset peste 6 miliarde.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite