Armă secretă dezvoltată de Ucraina pentru război. ”Cutia Neagră”, drona care amenință Rusia

17 noiembrie 2023, 09:18

A fost și este mult mister în jurul a ce se intâmplă în Ucraina. Mulți se întreabă, de exemplu, ce s-a ales de convoiul militar rusesc de zeci de kilometri care a ajuns până la porțile Kievul ca mai apoi să dispară. Probabil vom afla peste zeci de ani. Aflăm însă chiar în timpul războiului lucuri ținute bine la ungherele întunecate ale războiului.

Ucraina derulează o operațiune până mai ieri secretă, numită Cutia Neagră. Acest proiect este unul cu totul special pentru că este o colaborare între serviciile de informații militare ale Ucrainei , al fundației Come Back Alive și al bloggerului ucrainean Igor Lacenkov. O alăturare complet suprinzătoare.

Este însă chiar mai mult de atât. Această fundație a fost înființată încă din 2014 pentru a oferi finanțare armatei ucrainene. Se laudă că a reușit să strângă peste 240 de milioane de euro, bani care au mers pe proiecte speciale pentru armata ucraineană.

Ce fel de proiecte? Ca să vedem, deschidem această Cutie Neagră. În interior găsim o dronă, dezvoltată special pentru acest război cu rușii. Dronă numită Castor ar fi reușit să lovească ținte aflate la sute de kilometri distanță. Se vorbește chiar de 800 de kilometri. Această dronă, susțin jurnaliștii din Ucraina, citați de Hotnews.ro, a fost folosită pentru atacuri în Crimeea, dar și în alte părți ale Ucrainei ocupate, cât și în Rusia.

Exista lunile trecute chiar un val de atacuri cu dronă, unele care au vizat inclusiv ținte din Moscova. Iată că înțelegem acum și cum a fost posibl. Sunt daune provocate de acest sistem de drone de 800-900 de milioane de euro, cel puțin acestea sunt calculele jurnaliștilor de la Kiev.

Ce e de reținut? Faptul că războiul se câștigă cu logistică, organizare și tehnologie. România a anunțat și ea că va cumpăra 18 drone Bayraktar TB2.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite