Sancțiuni europene. Țările care nu respectă statul de drept riscă să piardă fonduri europene

Parlamentul European și-a dat astăzi votul pe o propunere a Comisiei Europene în acest sens. Europarlamentarii PSD s-au opus formei finale, cei ai opoziției de la București au aprobat-o. Sancțiunile se vor aplica însă doar după ce toate forurile Uniunii se vor pune de acord.

 

17 Ianuarie 2019, 20:08 (actualizat 17 Ianuarie 2019, 20:23) Știrile TVR |
Sancțiuni europene
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Parlamentul European a făcut astăzi un prim pas în procesul prin care fondurile europene ar putea fi condiționate de o bună funcționare a statului de drept în țările membre ale Uniunii. A votat cu o largă majoritate o propunere a Comisiei ca în viitor fondurile europene să fie suspendate în cazul în care un stat membru încalcă principiile de drept.

Gunther Oettinger: "Nu este o chestiune de sancțiuni, ci de protejarea banilor europeni. Este o problemă legată de utilizarea corectă şi responsabilă a banilor și de implementare eficientă și transparentă a bugetului la nivel european"

Chiar dacă majoritatea colegilor socialiști au votat pentru această propunere, europarlamentarii PSD s-au opus. Ei spun că principiul e bun, dar forma adoptată lasă loc derapajelor, pentru că nu se definește clar noțiunea de stat de drept.

Reprezentanții opoziției din România salută însă votul de azi din Parlamentul European, pe care îl consideră încurajator pentru țara noastră.

Documentul aprobat de legislativul european urmează să fie baza de negociere și în alte foruri ale Uniunii, precum Comisia și Consiliul. În funcție de evoluția discuțiilor, ar urma să fie pus la punct un regulament cu toate criteriile în baza cărora vor fi aplicate sancțiunile de suspendare a fondurilor europene.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI