Arhivele Naționale, istorie și igrasie. Clădirea va fi restaurată cu 5 milioane de euro, din fonduri UE și guvernamentale

Legile Unirii, Jurnalul lui Carol I și mii de documente vechi și de peste șapte sute de ani sunt depozitate într-o clădire istorică care nu a fost reabilitată niciodată. Cu 5 milioane de euro, fonduri europene și bani de la buget, autoritățile vor să restaureze acum clădirea Arhivelor Naționale din București și să salveze sute de ani de istorie.

31 Octombrie 2018, 21:50 (actualizat 31 Octombrie 2018, 22:27) |
Arhivele naționale, istorie și igrasie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Arhivele Naționale se lucrează cu mănuși de bumbac, dar în încăperi cu pereți crăpați și plini de igrasie. Aici sunt depozitate cele mai importante documente din istoria României: Legile Unirii, acte semate de domnitorii țării sau vechi constituții.

Sunt 15 kilometri de documente, dacă s-ar pune unul lângă celălalt. Milioane de file îngălbenite încărcate de istorie. Caietul cu amintiri al lui Carol I în original are o mare valoare.

Pe rafturile de la Arhivele Naționale sunt depozitate documente vechi de peste cinci sute de ani, dar și acte secrete din perioada comunistă, cum sunt, spre exemplu, cele semnate în cadrul Ministerului Artelor și Informațiilor.

Cinci cutremure au afectat grav clădirea care adăpostește acte de o valoare inestimabilă.

5 milioane de euro costă reabilitarea Arhivelor Naționale care ar trebui să se încheie în cel mult 4 ani. 80% din finanțare a venit prin fonduri europene.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI