Arhiepiscopul Sucevei, ÎPS Pimen, confirmat cu COVID-19. A fost adus cu elicopterul la Matei Balş

20 aprilie 2020, 23:01

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru TVR că toate informațiile despre starea de sănătate a ÎPS Pimen pot fi oferite de acum înainte exclusiv de la medicii care îl ingrijesc la spitalul „Matei Balș”.

„Știm în acest moment că are o pneumonie medie-severă, că are o simptomatologie clară de contaminare cu Covid si că vârsta sa venerabilă îl vulnerabilizează. Astazi, DSP Suceava a efectuat/ efectuează ancheta epidemiologică la mănastirea „Sfantul Ioan” din orașul Suceava, unde îsi are sediul Arhiepiscopia. Până în acest moment toți cei de acolo sunt bine, inclusiv cei ce au slujit la Înviere alaturi de Arhiepiscop. Informațiile despre evoluția situației, despre starea sa de sănătate le vom afla cu toții exclusiv de la medici/ Grupul de Comunicare Strategică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Patriarhie de la Vasile Banescu. ÎPS Pimen a fost transportat cu elicopterul de la Suceava, împreună cu un alt pacient care trebuia adus în Capitală.

GCS precizează că ÎPS Pimen are simptome severe de pneumonie. Celălalt pacient adus în Capitală este intubat.

Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că Arhiepiscopul are simptomatologie specifică virusului.

„Acum se face analiza, este la UPU, se coroborează toate datele şi se va lua o decizie. Sunt semne clinice că ar fi vorba despre o infecţie cu COVID şi în această situaţie trebuie avut în vedere unde poate fi tratat mai bine. Are o vârstă venerabilă, peste 90 de ani. Nu este încă confirmat, simptomatologia pledează pentru infecţie COVID, am înţeles că a avut și niște contacte”, a declarat luni seară, pentru Mediafax, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit coordonatorului SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, SMURD Iași a fost solicitat să transfere doi pacienți critici de la Suceava la Institutul Matei Balș cu elicopterul.

ÎPS Pimen are peste 90 de ani și este cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite