Arhiepiscopia Iaşilor dă liber la nunţi în post, pe motiv că a fost pandemie

10 iunie 2022, 16:44

Decizia de a permite nunțile în post i-a luat prin surprindere pe mulți români, în special cei trecuți de prima tinereţe, care erau obișnuiți cu reguli mai stricte din partea bisericii.

Reprezentantiii Arhiepiscopiei Iașilor spun că decizia este motivată de faptul că, timp de doi ani, din cauza pandemiei, mulți tineri au amânat să își unească destinele.

Nu este o hotărâre la nivelul Patriarhiei, dar fiecare eparhie are libertatea de a decide pe o asemenea temă, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Când vin la mitropolie, tinerii sunt îndemnați prima dată să amâne să se cunune în zi de post, dar, dacă au dat avans și pierd banii sau au un contract, trebuie să îi înțelegem. Dispensa nu se acordă pentru mâncare și băutură, ci pentru taina cununiei”.
Sunt situaţii când restaurantele au făcut reprogramări şi în zilele de post pentru a răspunde cerinţelor celor care au plătit sume în avans.
Dora Morhan, reprezentantă a unui hotel: „În această vară, noi oricum aveam zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, aproape în totalitate ocupate, şi cred că acest gen de situaţii se întâlnesc şi la restul locaţiilor care organizează nunţi”.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că dispensa pentru nunțile organizate în post se va acorda în funcție de fiecare caz în parte, iar viitorii miri trebuie să aducă argumente solide în favoarea cererii lor. Rânduielile Bisericii interzic preoților să țină slujbe pentru cununii în anumite perioade, cum sunt, de exemplu, Postul Paștilor, cel al Nașterii Domnului, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau Postul Adormirii Maicii Domnului, dar și în alte zile de peste an clar stabilite.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite