Arhiepiscopia Bucureştilor recomandă preoților să facă o singură vizită pastorală la credincioși: înainte de Naşterea Domnului sau de Bobotează

Boboteaza
Boboteaza
21 decembrie 2020, 20:17

Potrivit unui comunicat al Prefecturii, luni s-a desfăşurat o şedinţă de analiză privind măsurile de protecţie anti-COVID-19, oportunitatea întrunirii fundamentându-se pe contextul generat de dinamica evoluţiei situaţiei epidemiologice de la nivelul municipiului Bucureşti, raportat la tradiţiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou şi de prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul.

Prefectul Traian Berbeceanu a reafirmat că se impune acordarea unei atenţii sporite respectării normelor deja existente.

La şedinţa de analiză au participat reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică Bucureşti şi ai Episcopiei Bucureşti, iar în cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureştilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale.

„Astfel, clericii sunt îndemnaţi să intensifice pastoraţia individuală răspunzând solicitărilor enoriaşilor prin oficierea unor sfeştanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor. S-a menţionat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioşi, poate alege alte metode pastorale. În exteriorul locaşului de cult, credincioşii se pot întâlni cu preoţii bisericii, care le pot oferi un dar pastoral”, se precizează în comunicat, citat de Agerpres.

De asemenea, clericii care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Naşterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos trebuie să ţină cont de următoarele recomandări:

* Se va alege o singură perioadă: ori înainte de Naşterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeaşi parohie.

* Opţiunea va fi transmisă protopopului şi va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.

* Întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastoraţie, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi făcute doar de preotul de parohie/sector pastoral.

* În desfăşurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorităţi: clericii şi cântăreţii vor purta mască sanitară şi mănuşi şi se va respecta distanţa de 1,5 m.

* Nu se va intra în casele enoriaşilor, decât la cererea insistentă a acestora.

* Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Pe de altă parte, reprezentantul Bisericii Catolice a menţionat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun se va oficia la ora 20.00.

S-a reafirmat că solidaritatea şi responsabilitatea socială sunt esenţiale în momente de criză şi sunt două valori care dictează fiecare decizie la nivel normativ.

Conducerea Instituţiei Prefectului – Municipiului Bucureşti a precizat că şedinţa de lucru a avut ca raţiune analiza cadrului necesar pentru ca bucureştenii să aibă şansa de a-şi practica religia în cele mai bune condiţii. Prefectul i-a asigurat pe reprezentanţii bisericilor că, indiferent de cult, Instituţia Prefectului nu doreşte afectarea în şi mai mare măsură a activităţilor religioase, dorindu-se a se asigura drepturile tuturor credincioşilor, cu respectarea normelor de protecţie existente, sănătatea şi viaţa bucureştenilor reprezentând o prioritate comună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite