Argumentele părinţilor care cer şcoală online unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori. "Acești copii nu sunt parașutați direct într-o școală astfel încât să nu ia contact cu alte persoane". Răspunsul ministrului

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a trimis o scrisoare miniştrilor Educației şi Sănătăţii ca să modifice ordinul semnat zilele trecute. Mii de elevi şi profesori s-au infectat de la începutul anului şcolar, iar în peste 120 de unități de învățământ din țară toți copiii fac acum cursuri online.

08 Octombrie 2021, 19:10 (actualizat 08 Octombrie 2021, 19:14) |

Ordinul comun modificat în urmă cu o săptămână de Ministerul Educației și Sănătății spune că toți elevii pot merge fizic la cursuri și în localitățile unde incidența depășește 6 cazuri la mia de locuitori. Copiii revin toți la școala online doar dacă în peste jumătate dintre clase sunt confirmate cazuri de COVID.

Decizia finală o ia însă Comitetul pentru Situații de Urgență. Într-o scrisoare către șefii de la educație și sănătate, părinții cer însă ca închiderea școlilor în zonele cu multe îmbolnăviri să se facă indiferent de numărul de cazuri de COVID din unitatea respectivă, iar directorii să fie cei care iau direct decizia.

Iulian Cristache, preşedintele FNAP: "Vorbim de rate ale incidențelor care depășesc cu mult 10 la mie. Acești copii nu sunt parașutați direct într-o școală astfel încât să nu ia contact cu celelalte persoane. Cine poate ști mai bine la nivelul unității de învățământ decât directorul împreună cu profesorii și împreună cu părinții dacă au capacitatea să continue cursurile față în față".

Menținerea cursurilor cu prezență fizică a fost propusă și votată chiar de epidemiologi.

Raed Arafat, şeful DSU, secretar de stat în MAI: "Puteam să luăm și alte decizii și situația să fie la fel, puteau copiii să se infecteze inclusiv din stradă sau din mall-ul unde se plimbă".

Adriana Pistol, director, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: "Lucrurile trebuiesc analizate, noi le-am analizat o dată peste 6 la mie (...) dar situații punctuale vor exista întotdeauna".

Deocamdată, școlile rămân deschise și în localitățile în care incidența depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: "Nici eu ca ministru al Educației, nici asociațiile de părinți nu au competențe epidemiologice. Este răspunderea specialiștilor, care în momentul în care vor avea o decizie, ministrul Educației și ministrul Sănătății sunt convins că o vor pune în aplicare".

Până acum, puțin peste 230 de mii de elevi sunt vaccinați anti-COVID. În același timp, numărul copiilor cu COVID internați în spitale este tot mai mare - sunt 430, dintre care 23 dintre la terapie intensivă.

Diana Ionescu, director medical Spitalul de copii Dr. Victor Gomoiu: "Facem un apel ca toţi părinţii ai căror copii prezintă semne de infecţie de căi aeriene superioare să facă test de COVID antigen şi să ţină copiii departe de colectivitate".

Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spun că, dacă răspunsul de la Ministerul Educației nu va fi unul pozitiv, nu exclud varianta ca de săptămâna viitoare să picheteze sediul instituției.

La începutul școlii, un sondaj arăta că 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a-i vaccina pe copii. Sondajul a fost făcut de IRES în perioada 16-29 septembrie pe 1.032 de persoane și are o marjă de +-3,1%.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI