Argentina va avea un nou președinte. Ultraliberalul Javier Milei a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. El se opune legalizării avortului, dar acceptă căsătoriile între persoane de același sex sau legalizarea drogurilor ușoare

Economistul ultraliberal Javier Milei va fi următorul preşedinte al Argentinei după ce a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat rivalul său, ministrul centrist al economiei Sergio Massa, recunoscându-şi înfrângerea duminică seara, notează AFP.

20 Noiembrie 2023, 08:35 (actualizat 21 Noiembrie 2023, 08:29) Știrile TVR |
Naționalistul Javier Milei, noul președinte al Argentinei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Javier Milei, 53 de ani, "este preşedintele pe care majoritatea argentinienilor l-au ales pentru următorii patru ani", a declarat Massa, care s-a clasat în frunte în primul tur, pe 22 octombrie.

Cu puţin timp înainte de anunţarea rezultatelor oficiale parţiale, el a făcut cunoscut, în faţa partizanilor săi adunaţi la sediul său de campanie din Buenos Aires, că l-a sunat pe Javier Milei pentru a-l "felicita şi a-i ura mult succes".

Potrivit rezultatelor parţiale oficiale, Javier Milei a obţinut 55,95% din voturi, faţă de 44,04% pentru Sergio Massa, informează AFP.

(w620) Javier Mil

PREȘEDINTELE ALES PROMITE "SFÂRȘITUL DECADENȚEI" ȘI "RECONTRUCȚIA ARGENTINEI"

Preşedintele ales al Argentinei, economistul ultraliberal Javier Milei, a afirmat duminică seară în discursul său de victorie că "astăzi începe sfârşitul decadenţei" şi "reconstrucţia Argentinei" şi a avertizat că "nu vor exista jumătăţi de măsură", notează AFP.

"Este o noapte istorică pentru Argentina", le-a declarat Milei miilor de partizani aflaţi la sediul său de campanie din Buenos Aires, după victoria sa detaşată cu peste 55% din voturi asupra ministrului centrist al economiei Sergio Massa.

"S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertăţii, pentru a redeveni o putere mondială", a continuat el. "Astăzi ia sfârşit un mod de a face politică şi începe altul", a mai afirmat Milei.

"Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflaţie, stagnare, absenţa locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie şi mizerie", a enumerat preşedintele ales. "Probleme care vor avea o soluţie doar dacă îmbrăţişăm din nou ideile de libertate", a subliniat el.

"Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluţii călduţe sau jumătăţi de măsură", a avertizat cel care de doi ani se pronunţă în favoarea unei terapii cu şoc pentru o economie epuizată de o inflaţie cronică, în prezent la 143% pe un an.

El a întins mâna "tuturor argentinienilor şi liderilor politici, tuturor celor care vor să se alăture noii Argentine", dar a avertizat şi în legătură cu o posibilă rezistenţă socială la reformele sale.

"Ştim că sunt oameni care vor se vor împotrivi, care vor dori să menţină acest sistem de privilegii pentru unii, dar care sărăceşte majoritatea. Eu le spun aceasta: tot ce este în lege este îngăduit, dar nimic (din ce este) în afara legii", a mai afirmat viitorul preşedinte.

Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie, urmând preşedintelui peronist (centru-stânga) Alberto Fernandez.

(w620) Javier Mil

JAVIER MILEI - UN "CUTREMUR" PENTRU POLITICA ARGENTINIANĂ. CINE ESTE PREȘEDINTELE ALES

Fără nicio umbră de îndoială, alegerile din Argentina au fost cele mai imprevizibile din ultimii 30 de ani. Coincide, de fapt, cu un context economic deosebit de provocator, marcat de o criză severă a rezervelor și cursul de schimb paralel care depășește pragul semnificativ din punct de vedere psihologic de 1.000 de pesos pe unitate. În plus, guvernul peronist cheltuiește peste posibilitățile sale pentru a-și susține șansele de supraviețuire politică, prezentându-l pe ministrul economiei, Sergio Massa, drept candidat.

În acest scenariu, protagonistul incontestabil a fost Javier Milei , un candidat anti-establishment, care a revoluționat tiparele tradiționale ale politicii argentiniene. Cu alură de cântăreț rock și jacheta de piele, Milei are un stil care nu a scutit de insulte, atât pe politicienii de stânga cât și pe cei de dreapta. Chiar înainte de a intra în politică, el a început să arunce invective atât împotriva conducătorilor peronişti, cât şi împotriva liderilor coaliţiei de opoziţie de centru-dreapta „Juntos por el cambio”.

„Toți fac parte din aceeași castă, singura lor preocupare este să-și păstreze privilegiile, nu le pasă de progresul națiunii, darămite de condițiile de viață ale oamenilor”, spunea, deseori, Milei. El a fost asemănat adesea cu Trump sau Bolsonaro, iar pentru unii chiar evocă comparații cu Beppe Grillo. Din punct de vedere ideologic, el se poziționează la dreapta, pilonul central al campaniei sale fiind economia. El alocă relativ puțin timp altor preocupări. Deși se opune legalizării avortului, care a fost aprobată de parlament la sfârșitul anului 2020, el nu se opune căsătoriilor între persoane de același sex sau legalizării drogurilor ușoare.

Dușmanul său declarat este statul: propune o serie de privatizări care seamănă cu guvernul lui Carlos Menem, peronistul de dreapta care a privatizat aproape toate întreprinderile publice între 1990 și 1999. La alegerile primare de la mijlocul lunii august, Milei a depășit toate șansele, strângând puțin sub 30% din voturi și depășind atât candidatul guvernamental Sergio Massa, cât și candidatul de opoziție de centru-dreapta, Patricia Bullrich.

ELECTORATUL LUI MILEI

Puterea lui constă în capacitatea sa de a câștiga spații în bazinul tradițional de suport al adversarilor săi. Pescuiește voturi în rândul claselor mai puțin norocoase din enormele suburbii din Buenos Aires, bastionul tradițional al peroniștilor, unde trăiește aproximativ o treime din electorat, dar și din clasa de mijloc din provinciile agricole, o centură lungă care se întinde de la Santa Fe până la Cordoba, Mendoza până în provinciile nordice Salta și Jujuy, despre care se credea că se înclină spre centru-dreapta.

„Discursul lui Milei”, explică jurnalistul politic Martin Rodriguez Yerba de la La Nacion , „reușește să rupă tiparele tradiționale pe care am fost obișnuiți să ne bazăm de la revenirea democrației. Promovează sfârșitul bunăstării de stat , dar este votat de sectoarele societății care depind de acesta. Este foarte apreciat de tinerii (în Argentina se poate vota de la vârsta de 16 ani) din toate clasele sociale și de mulți care sunt „deziluzionați” de politică. Transversalitatea lui face viața foarte grea adversarilor săi.”

(w620) Javier Mil

Unul dintre planurile centrale ale discursurilor sale este lupta împotriva corupției pe fondul a numeroase scandaluri care i-au implicat pe mai mulți membri ai guvernului peronist, începând cu puternicul fost președinte și actual vicepreședinte Cristina Fernandez de Kirchner. Cel mai recent scandal a avut loc chiar în plină campanie electorală, odată cu publicarea fotografiilor din vacanța de lux (la bordul unui iaht de 10.000 de euro pe zi în Marea Mediterană) a lui Martin Insaurralde, un influent executiv peronist din suburbiile Buenos Aires.

O piatră de temelie a programului lui Milei este dolarizarea economiei argentiniene : pentru a face față volatilității monedei naționale și reputației proaste a Buenos Aires în circuitul financiar internațional, acesta propune înlocuirea pesoului cu dolarul. O idee care este considerată nerealizabilă, din mai multe motive, de marea majoritate a economiștilor.

Elizabeth Bacigalupo, firma de consultanță ABCEB consideră că „dolarizarea propusă de Milei  este nepracticabilă. În primul rând, pentru că Argentina nu are dolarii necesari pentru a o susține, în al doilea rând, ar provoca un șoc valutar și mai grav decât inflația de 120 la sută sau devalorizarea actuală a pesoului. Odată cu conversia salariilor muncitorilor în dolari, de fapt, și mai multe familii vor scădea sub pragul sărăciei, deoarece costul vieții ar fi automat convertit și în dolari. Este un slogan de campanie puternic, dar este un pariu în vid din punct de vedere practic”.

În ultima parte a campaniei sale, Milei a aruncat și mai multă benzină pe foc, îndemnându-și susținătorii să dezinvestească din obligațiunile de trezorerie națională. A fost o mișcare care a aprins și mai mult piețele, creând un scenariu de ajunul hiperinflației. Pentru mulți, aceasta a fost ultima lovitură pentru a ajunge la obiectivul declarat de peste 40 la sută din voturi, cu zece puncte înaintea celui de-al doilea, rezultat care, conform actualei legi electorale, i-ar permite să câștige încă din primul tur.

(w620) Javier Mil

Brazilia: Lula de Silva doreşte ''mult noroc şi succes'' guvernului argentinian

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, i-a urat "mult noroc şi succes" noului guvern argentinian, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X în care nu l-a menţionat pe câştigătorul alegerilor de duminică, Javier Milei, relatează AFP.

"Îi doresc mult noroc şi succes noului guvern. Argentina este o mare ţară care merită tot respectul nostru. Brazilia va fi întotdeauna disponibilă să lucreze cu fraţii noştri argentinieni", a scris Luiz Inacio Lula da Silva.

SUA îl felicită pe preşedintele ales al Argentinei Javier Milei, pentru victoria sa în alegeri

Statele Unite "îl felicită pe preşedintele ales al Argentinei Javier Milei pentru victoria sa în alegerile" de duminică, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken salutând "participarea puternică şi desfăşurarea paşnică a votului", notează AFP. Aceste alegeri sunt "o dovadă a instituţiilor electorale şi democratice ale Argentinei", a subliniat Antony Blinken într-un comunicat, adăugând că Statele Unite "aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu preşedintele ales Milei şi guvernul său asupra priorităţilor comune".

Jair Bolsonaro, fostul președinte brazilian: Speranţa străluceşte din nou în America de Sud

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022) l-a felicitat duminică pe preşedintele ales al Argentinei şi a declarat că "speranţa străluceşte din nou" în regiune. "Felicitări poporului argentinian pentru victoria lui Javier Milei. Speranţa străluceşte din nou în America de Sud", a scris Bolsonaro pe reţeaua socială X (fostă Twitter). Fostul lider de extremă-dreaptă al Braziliei a adăugat că speră că "vântul bun va ajunge în Statele Unite şi Brazilia", pentru ca "cinstea, progresul şi libertatea să revină".

De asemenea, fostul preşedinte Donald Trump, candidat la prezidenţialele americane din 2024, l-a felicitat pe Javier Milei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI